x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru "Odeon" găzduieşte spectacole de Gianina Cărbunariu

"Odeon" găzduieşte spectacole de Gianina Cărbunariu

de Maria Sârbu    |    18 Apr 2012   •   14:07
"Odeon" găzduieşte spectacole de Gianina Cărbunariu

Doua montari de teatru semnate de regizoarea Gianina Carbunariu - "X mm din Y km' si "20/20' - vor fi prezentate marti, 24 aprilie, si respectiv miercuri, 25 aprilie, de la ora 19:30, la Sala Studio a Teatrului Odeon. Ambele spectacole sunt productii independente. Primul a fost realizat de "ColectivA' la Fabrica de Pensule din Cluj, iar al doilea de "Yorick Stúdió' si "dramAcum' in spatiul de la Studio Yorick din Targu-Mures.

Insemnul acestor creatii scenice este "Trecutul recent in prezent'. Spectacolul "20/20' are ca tema centrala conflictele interetnice din martie 1990 din Targu-Mures. Proiectul "X mm din Y km' a inceput printr-o documentare in arhiva CNSAS, iar "scenariul spectacolului are la baza o stenograma din dosarul de urmarire al scriitorului dizident Dorin Tudoran', potrivit realizatorilor. Niciunul dintre spectacole nu isi propune o reconstituire a acelor momente din trecut sau aflarea "adevarului'. S-au nascut din intalnirea artistilor cu o realitate, cu memoria celor intervievati, cu diferite arhive "si nu din intalnirea cu un text'. Chiar daca in procesul de creatie s-a folosit documentarea, ca metoda de lucru, aceste doua proiecte "nu sunt spectacole de teatru documentar in adevaratul sens al cuvantului', ci spectacole in care fictiunea, documentele oficiale si neoficiale, experienta traita direct de unii dintre artistii participanti la proiect etc. se intalnesc pe scena, se completeaza, se contrazic.
Spectacolele au fost prezentate la diferite festivaluri din Romania si din strainatate, avand ecouri pozitive in presa culturala.

×