x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Personaje care au făcut epocă, la Godot Cafe-Teatru

Personaje care au făcut epocă, la Godot Cafe-Teatru

de Maria Sârbu    |    04 Aug 2011   •   21:00
Personaje care au făcut epocă, la Godot Cafe-Teatru

Intr-o seara din toiul acestei veri, la Godot Cafe-Teatru din Centrul Vechi al Bucurestiului, spatiu prielnic unui eveniment cultural care sa-ti dea sa­tis­factia petrecerii clipelor vrednice de aducere-aminte, am vazut "Marea iu­bire a lui Sebastian". Pe afis e trecut "spectacol-lectura", dar, ur­ma­rind de la inceput si pana la sfarsit ce­­ea ce se intampla pe mica scena de aici, iti spui ca "lectura" tine de fapt de piesa din piesa, ca se lectureaza frag­mente dintr-o piesa care ge­ne­rea­za, partial, subiectul spectacolului, "Jocul de-a vacanta".

Mai bine zis, Rodica Mandache si Ma­rius Manole – protagonistii din "Ma­rea iubire a lui Sebastian" – isi in­ter­preteaza rolurile firesc, ca doi ac­tori inzestrati cu mult talent precum sunt, rostind replicile fara a le citi, desi sta fiecare la o masuta pe care pot fi si niste foi de hartie. Ei joa­ca. Ea o intruchipeaza pe Leni Caler, o fai­moasa actrita din perioada inter­be­lica, ajunsa la batranete, iar el pe ta­na­rul Mihail Sebastian, romancier si dra­maturg, mort la 38 de ani si care a iubit-o cu patima pe aceasta femeie. In stanga si in dreapta lor sunt pe sce­na Ana Ioana Macaria si respectiv Istvan Teglas, actorii care "interpre­tea­za" personajele de baza ale piesei lui Se­bastian – "Jocul de-a vacanta". Po­ves­tea scenica este inchegata pe "ba­za unor fragmente din in­sem­na­ri­le lui Leny Caler, din "Jurnalul" lui Mi­hail Sebastian si evident din piesa amin­tita. In centru e "povestea de iu­bire dintre scriitor si Caler" sau mai de­graba e o relatare comentata cu mult har despre dragostea ce i-a purtat-o Sebastian femeii, care poate nu l-a iubit niciodata.

Rodica Mandache o joaca pe Leni atat la varsta "aducerilor-aminte", cat si la tinerete, la fel de expresiv. Ochii, mainile, vocea plamadesc ace­lasi personaj, dar intre doua distante de timp apreciabile. Alaturi, o pre­ze­n­ta aievea – Mihail Sebastian pe care Marius Manole il intruchipeaza, dar personajul este de fapt imaginar. Di­a­logul dintre cei doi, desi inchipuit, pre­zinta doua firi diferite: una – ferici­ta de dragostea ce i s-a adus, alta – su­­­f­­e­rin­da de dragoste pentru femeia ma­­ritata si iubita de mai multi barbati. Mar­turisirile actritei, ajunsa la adanci batraneti (Leni Caler a trait 88 de ani), despre dragostea scriitorului pentru ea vin ca urmare a faptului ca trei nopti la rand ea l-a visat pe Sebastian. Isi aminteste cum l-a cunoscut, abordandu-l si marturisindu-i cat de mult o fermecau cronicile scrise de el des­pre teatru. Fara resemnare, ca o du­l­ce amintire, fara suferinta, ea asista la suferinta omului care a iubit-o, care crea personaje pentru ea. Acest "temut autor al cronicilor dra­matice" era prins in "mreaja" for­tei unei femei ce nu stia sa iubeasca, ci era inamorata de scrisul lui. Doar spre apusul vietii, Leni incearca sa constientizeze profund cat de mult a fost iubita de acest om. Si ce desco­pera? Ca "cel mai trist e ca pot trai fara iubire", precum "marturisea" prin vocea Rodicai Mandache.

Toata aceasta "lectura" admirabil ju­­­cata e pe fondul unei muzici bine ale­­­se, din epoca. E o muzica diversa, pe potriva ideii acestui spectacol, pe po­­triva starii actritei imbatranite si ras­­­fatate in tinerete, pe potriva in­vo­ca­rii suferintei tanarului prozator, cel care isi propusese sa scrie o piesa in trei acte, pentru idealul sau de fericire. Spectacolul este si o fila frumoasa de literatura. "Parcursa" astfel la Godot Cafe-Teatru de un public dornic sa savureze din adevarata cultura in amurgul unei zile de vara, ai senzatia unei boemi de altadata.
Spectacolul "Marea iubire a lui Sebastian" este programat in acelasi loc, la 19 august.

×