x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Premiera unei noi producții Teatrelli, Nebunul, o lectură-performance după romanul celebrului călugăr-scriitor Savatie Baștovoi se joacă la final de Undercloud

Premiera unei noi producții Teatrelli, Nebunul, o lectură-performance după romanul celebrului călugăr-scriitor Savatie Baștovoi se joacă la final de Undercloud

de Magdalena Popa Buluc    |    17 Aug 2020   •   17:53
Premiera unei noi producții Teatrelli, Nebunul, o lectură-performance după romanul celebrului călugăr-scriitor Savatie Baștovoi se joacă la final de Undercloud

Nebunul, un spectacol metaforă gândit sub forma unei lecturi de tip performance, regizat și dramatizat de Chris Simion-Mercurian și având-o în distribuție pe actrița Antoaneta Cojocaru, alături de coregrafa și dansatoarea Ioana Marchidan va avea premiera pe 18 august, de la ora 22, în închiderea ediției din acest an a Festivalului de Teatru Independent Undercloud intrarea fiind gratuită în baza unei rezervări prealabile. O producție Teatrelli, Nebunul beneficiază de suport video semnat de Bogdan Botofei.

 

Spectacolul metaforă Nebunul se va juca în grădina Muzeului Antipa la finalul ediției 2020 a Festivalului Undercloud și propune publicului o întâlnire cu romanul omonim al celebrului monah-scriitor Savatie Batșovoi, într-o formă inedită. Romanul este dramatizat de Chris Simion-Mercurian, care semnează și regia spectacolului, propunând o revelare a problemelor actuale ale omenirii prin intermediul discursului unui sfânt – considerat inițial „smintit“. Vorbele acestuia capătă consistență în interpretarea actriței Antoaneta Cojocaru, în timp ce coregrafia semnată de Ioana Marchidan și proiecțiile video concepute de Bogdan Botofei vin să pună în valoare substratul, profunzimea și mesajul textului.

 

Nebunul urmează să fie montat și pe scena Teatrelli pentru a intra ulterior în stagiunea teatrului. În același timp, spectacolul în forma sa de performance-lectură prezentat la finalul Undercloud va fi filmat și disponibil ulterior spre vizionare și pe site, la secțiunea Spectacole online în cadrul seriei Teatrelli online.

 

Fiecare dintre noi are o poveste adâncă și alege să o arate sau nu, să o împărtășească sau să o țină tainică. Nu tot ceea ce nu are logică e nebunie. Poate că ceea ce nu înțelegem la un moment dat, nu suntem pregătiți să înțelegem, poate că nu trebuie să înțelegem, ci doar să trăim și atât. Să nu-i judecăm pe cei pe care nu-i citim, căci uneori noi nu avem capacitatea să le atingem sufletul. În fiecare întâlnire există un sens. Și, la un moment dat, când și dacă ești pregătit, acesta se dezvăluie.” – povestește regizoarea Chris Simion-Mercurian despre decizia de a monta acest text.

Publicat în anul 2006, romanul Nebunul de Savatie Baștovoi este distins cu Premiul Consiliului Europei la Salonul Internațional de Carte Chișinău. Eseist, poet, romancier și teolog, Savatie Baștovoi este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori contemporani din Republica Moldova.

 

NEBUNUL

TEXT: SAVATIE BAȘTOVOI

REGIA ȘI DRAMATIZAREA: CHRIS SIMION-MERCURIAN

DISTRIBUȚIE: ANTOANETA COJOCARU

COREGRAFIE ȘI PERFORMANCE: IOANA MARCHIDAN

SUPORT VIDEO: BOGDAN BOTOFEI

DURATA: 1h

O producție TEATRELLI

Accesul la spectacol se face doar cu o rezervare în prealabil.
 

 

Despre Teatrelli

Teatrelli este un proiect al Primăriei Capitalei, prin creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.

 

 

 

 

×