x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Purcărete despre sine şi teatrul pe care îl face

Purcărete despre sine şi teatrul pe care îl face

de Maria Sârbu    |    27 Iul 2012   •   17:43

Prezenta lui Silviu Purcarete la Ramnicu Valcea, unde lucreaza, asa cum anuntam zilele trecut, la 'Conu Leonida fata cu reactiunea', coproductie Teatrul National Bucuresti – Teatrul Municipal Ariel, coincide cu desfasurarea 'Ariel Inter Fest', eveniment aflat la a II-a editie. De aceea, directorul Festivalului, Doina Migleczi, a beneficiat de aceasta circumstanta, incluzand in programul evenimentului o 'dezbatere': 'Silviu Purcarete: Teatrul obiectului dublu'.

Si a venit Silviu Purcarete, vineri, 27 iulie, la aceasta intalnire, fiindu-i alaturi pe post de moderator criticul Sebastian-Vlad Popa. A venit lume multa – invitati din tara si strainatate, actori de la cele doua teatre din Valcea, dar si de la Sibiu – toti interesati de teatrul pe care il face Purcarete. Moderatorul a incercat sa-l atraga in 'culisele' acestei arte, pornind de la un spectacol memorabil, 'Phaedra', montat la inceputul anilor ’90 la Craiova.

In timp ce pe un ecran se derulau fragmente din aceasta punere in scena, regizorul vorbea despre conventii, despre 'distractia efemera' care este teatrul, despre cum lucreaza cu butaforia teatrului – elemente reale, elemente artificiale, despre cor - ca personaj de teatru si despre care regizorul marturisea ca a fost fascinat de aceasta 'forma inventata de greci', despre semnificatia obiectului in scena, dar si despre Cehov, pe care l-a montat o singura data, despre Caragiale – 'autorele nostru', despre Shakespeare, care a lasat o literatura 'de geniu', despre marii actori romani. A vorbit si despre publicul pe care il are in minte tot timpul cat lucreaza la un spectacol si ca acest public trebuie sa fie 'catharsis', atunci cand iese de la teatru.

A fost si ceasul marturisirii. Lucreaza cu mai multa placere in Romania, dar se plateste mai bine in strainatate. Cele mai proaste relatii le are cu francezii, desi traieste in Franta. Nu are discipoli, pentru ca nu este nimeni interesat de asa ceva, etc, etc.

Alaturi de Silviu Purcarete, lucreaza la spectacolul 'Conu Leonida fata cu reactiunea', asa cum se stie, cei doi mari actori – Mariana Mihut si Victor Rebengiuc, precum si scenograful Dragos Buhagiar si muzicianul Vasile Sirli.

'Ariel Inter Fest' se incheie duminica, dupa o saptamana de spectacole jucate in diverse spatii, cu actori din diferite generatii si in care publicul a avut revelatii.

×