Alexandr Morfov este considerat în Bulgaria cel mai bun regizor de teatru, iar astăzi avem prilejul să-i vedem, la Sala Mare a TNB, un spectacol montat la Teatrul Naţional din Sofia: "Exilaţii" după Ivan Vazov.
E începutul unei colaborări între cele două instituţii teatrale. După reprezentaţia cu "Exilaţii" bulgarilor, TNB va juca un spectacol, în luna mai, pe scena Teatrului Naţional din Sofia. Apoi, aşa cum s-a anunţat ieri la o conferinţă de presă, vor fi realizate coproducţii. Alexandr Morfov urmează să vadă spectacole româneşti pentru a cunoaşte mai bine trupa TNB.
Morfov a venit la conferinţa de presă, dar despre proiecte nu a vorbit. Doar despre "Exilaţii", spectacolul realizat în 2004, când Teatrul Naţional din Sofia, care poartă numele scriitorului clasic bulgar Ivan Vazov, împlinise o sută de ani. Atunci când a conceput acest spectacol, s-a gândit să arate ceva deosebit, interesant, cu atât mai mult cu cât acţiunea nuvelei lui Vazov (cu titlul "Oropsiţii") care stă la baza montării are loc într-o zonă cunoscută nouă - la Brăila. Regizorul spune că a pus accentul pe viaţa unor persoane care au plecat din Bulgaria pentru a pregăti un fel de răscoală, să-şi elibereze poporul de sub Imperiul Otoman. Este vorba de perioada 1871-1876, la Sud de Dunăre. Dar acţiunea este adusă în ziua de azi, abordând "o problemă acută", cea a emigrării.
La conferinţa de presă a participat şi directorul artistic al Teatrului Naţional din Sofia, Pavel Vasev, care a oferit date despre "Exilaţii", subliniind că spectacolul are un mare succes la publicul tânăr din Bulgaria. Unii l-au văzut de cinci - şase ori. Poate şi pentru faptul că nuvela lui Ivan Vazov se învaţă în şcoală în Bulgaria. Spectacolul îi "trimite" pe mulţi să citească textul.
Cu siguranţă, Morfov a fost impresionat de nuvela lui Vazov, scrisă în 1884. Autorul chiar a trăit o perioadă în România. Alexandr Morfov face o punte peste ani si spune că a înţeles viaţa celor aflaţi departe de ţară, căci şi el a stat mai mult timp în străinătate. Ştie ce înseamnă "Raiul pierdut". Totul ţine de sentiment. Regizorului nu i-a fost uşor să realizeze un asemenea spectacol. La un moment dat, îşi dorea să renunţe. În cele din urmă "a ieşit ceva rezistent".