x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Strigarea catalogului la reîntâlnirea de 50 de ani

Strigarea catalogului la reîntâlnirea de 50 de ani

de Maria Sârbu    |    19 Iun 2013   •   19:13
Strigarea catalogului la reîntâlnirea de 50 de ani
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Erau mai mulţi acum zece ani când şi-au dat întâlnire, la Studioul Casandra, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“. Erau printre cei mulţi şi Ştefan Iordache, fără îndoială liderul promoţiei 1963, şi Irina Petrescu... Astăzi, la revederea de 50 de ani, vor fi mai puţini, dar toţi cei care vor veni la această „reuniune de clasă“ îşi vor aminti cu pietate de foştii lor colegi mutaţi pe Celălalt Tărâm.

La ora 11:00, se va oficia, la Biserica Batiştei, o slujbă de pomenire. Apoi, la un restaurant din apropiere, va avea loc strigarea catalogului. Vor veni şi unii dintre profesorii lor de atunci, printre care Ion Toboşaru, Sir Toby, cum i-au spus întotdeauna studenţii de la Teatru.
Astfel de reîntâlniri aveau frumuseţea şi farmecul lor acolo la Casandra. Veneau colegi mai tineri ai celor aniversaţi, veneau regizori, veneau studenţi. Acum Casandra nu le mai aparţine.

Actriţa Liana Mărgineanu din aceeaşi promoţie 1963, care şi-a amintit de strigarea catalogului de acum zece ani, când erau mai mulţi şi când au stat toţi până dimineaţă, petrecând împreună, ne-a mărturisit: „Astăzi suntem mai puţini, dar câştigători în lupta cu viaţa. Mă simt tânără, puternică, dornică de viaţă. Munca nu mă ocoleşte. În acest deceniu, pe lângă activitatea de la Teatrul Odeon, am descoperit, sau poate ea m-a descoperit ca pe o bătrână speranţă, arta cinematografică. Am jucat în opt filme, am făcut 12 reclame. De curând am terminat filmările la «Donaukind», o producţie germană. Am vorbit în germană şi m-am simţit ca o liceeană, amintindu-mi chinuitoarele ore de limba germană. Dar regizorul mi-a spus de trei ori «multumesc». Mulţumesc şi eu profesorului meu Ion Şahighian, mulţumesc colegilor mei şi mulţumesc şcolii de teatru care m-a format“.

×