x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatrele bucureştene la final de stagiune

Teatrele bucureştene la final de stagiune

de Maria Sârbu    |    21 Iun 2012   •   16:19
Teatrele bucureştene la final de stagiune

La sfarsit de iunie se incheie, de obicei, stagiunea teatrala, trupele luandu-si vacanta si totodata pregatindu-se de noua stagiune care se deschide prin septembrie. In acest moment, unele sali de spectacol din Bucuresti sunt deja inchise pentru public, in altele se mai joaca.
Finalul stagiunii 2011-2012 a fost marcat de unele spectacole prezentate in premiera sau avanpremiera. Bunaoara, Teatrul National a adus la rampa la mijlocul lunii iunie doua noi creatii realizate sub semnul Anul Caragiale: "Doua loturi', in regia lui Alexandru Dabija, si "D'ale noastre' - spectacol de "teatru coregrafic', asa cum il numeste autorul acestuia - Gigi Caciuleanu. Amandoua montarile, cu care s-a incheiat stagiunea la TNB, vor intra, in septembrie, in repertoriul curent al teatrului.

Deschiderea noii stagiuni la National este prevazuta pentru sfarsitul lunii septembrie. Dat fiind faptul ca cladirea se afla in refacere de ceva timp, asteptam ca la toamna sa se vada rodul acestor schimbari ale spatiilor. Conducerea institutiei afirma ca vor fi inaugurate, o data cu inceputul stagiunii, noi spatii: Sala Mica (cu sala aferenta de expozitii), Sala Multimedia si Galeria TNB. In iulie trebuie sa inceapa lucrarile la tronsonul C al cladirii teatrului, cel care adaposteste in prezent Sala Atelier si Teatrul National de Opereta "Ion Dacian'. Spectacolele din repertoriul actual al Salii Atelier vor fi adaptate si mutate in cele doua sali noi. Sala Amfiteatru va disparea, iar unele spectacolele create pe aceasta scena vor fi mutate pe scena Salii Mari.

Pentru ca si-a asumat ca Anul Caragiale 2012 sa fie "bogat in adevarate provocari artistice', la toamna vor fi create spectacolele "Conu Leonida fata cu reactiunea', in regia lui Silviu Purcarete si "O scrisoare' (dupa "O scrisoare pierduta'), pusa in scena de Horatiu Malaele. Seria de spectacole Caragiale se va incheia, la TNB, cu "Napasta', unica drama a marelui scriitor, pe care o va monta aici Radu Afrim.

"Lear', refacut
Teatrul Bulandra incheie stagiunea in jurul datei de 5 iulie, cand va avea loc o repetitie (poate doua) cu public a spectacolului refacut "Lear' de Shakespeare. Directorul Teatrului, Alexandru Darie, ne-a spus ca Andrei Serban reface complet "Lear', montat acum cativa ani. Decorul va fi altul, distributia – alta. Desigur, Mariana Mihut, care detinea rolul titular, ramane.

Stagiunea 2012-2013 se va deschide la "Bulandra' cu "D'ale carnavalului' de Caragiale, in regia lui Alexandru Darie, care a si inceput repetitiile. In septembrie va monta pe aceasta scena bucuresteana Radu Penciulescu: "O ce zile frumoase' de Beckett.

Joi, 21 iunie, a avut loc la Teatrul de Comedie avanpremiera cu piesa irlandezului Gerald Murphy "Stapanii rulotei', regia Dan Tudor. Un alt titlu nou va intra aici in repertoriu in septembrie: "Zapezile de altadata' de Dumitru Solomon, regia Mircea Cornisteanu, spectacolul fiind aproape gata. "Comedia' anunta, pentru octombrie, "Opera calicilor' de Vaclav Havel, regia Vlad Massaci, spectacol la care se va repeta in septembrie.

"Metropolis' joaca pana la 4 iulie, prezentand doua noi spectacole: in avanpremiera "Jubileul' de Jean-Marie Chevret si Michele Ressi, in regia lui Radu Beligan (26 si 27 iunie) si in premiera "Gaitele' de Al. Kiritescu, regia Dan Tudor (29 si 30 iunie, 1-4 iulie). In august, probabil, se va repeta la "Tarul Ivan' de Mihail Bulgakov, regia Gelu Colceag. Stagiunea va incepe in septembrie.

La "Odeon' se joaca pana la 1 iulie spectacole din repertoriul curent. Pentru stagiunea urmatoare sunt programate productiile "Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprita' de Bertolt Brecht, regia Dragos Galgotiu; "Titanic vals' de Tudor Musatescu, regia Alexandru Dabija; "Conu Leonida fata cu reactiunea' de Caragiale, regia Alexa Visarion; "Inainte sa inceapa' - scenariu si regia Peter Kerek; "Un tramvai numit dorinta' de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu.

Teatrul Mic si-a inchis stagiunea cu vreo zece zile in urma. Potrivit secretariatului literar, in vacanta, mai bine zis de la 1 august, la Sala Teatrului Mic vor incepe lucrari de renovare, care "ar trebui sa dureze 45 de zile'. Asa ca aici usile se vor redeschide ceva mai tarziu, probabil. Primele spectacole in premiera vor fi "D’ale carnavalului' de Caragiale, regia Dragos Galgotiu (la Mic) si "Nascut iarna' de Jez Butterworth, regia Radu Dragomirescu (la Foarte Mic).

"Nottara' isi incheie stagiunea pe 1 iulie, cu "Variatiuni enigmatice' de Eric Emmanuel Schmitt, in regia lui Claudiu Goga. La inceputul lui septembrie, vor incepe repetitiile la "Roman teatral' de Mihail Bulgakov, in regia lui Vlad Massaci. Primul spectacol in premiera din stagiunea viitoare va avea loc la inceputul lui octombrie, cu piesa "Zeul macelului' de Yasmina Reza, regia Claudiu Goga. Pana la sfarsitul anului 2012, vor incepe repetitiile la: "Figaro' (dupa "Nunta lui Figaro') si "Barbierul din Sevilla', directia de scena apartinand lui Victor Ioan Frunza; "Mult zgomot pentru nimic' de Shakespeare, regia Diana Lupescu.

Teatrul Masca joaca in aceasta perioada "in exterior', adica in aer liber: in Centrul Istoric, in Parcul din Drumul Taberei si in Herastrau. Ultimele reprezentatii vor avea loc la 1 iulie.

"Tandarica' continua sa joace pana la 29 iulie, la "Teatrul itinerant Tandarica' amplasat in Herastrau. Stagiunea se va deschide la 1 septembrie in Parcul Crangasi. Premierele viitoarei stagiuni sunt: "Danila Prepeleac', regia Ionut Brancu, "Frumoasa din padurea adormita', regia Mihai Gruia Sandu s.a. In octombrie va monta pe scena de la "Tandarica' Gavriil Pinte. De notat ca in septembrie trupa va intreprinde un turneu in China, cu "Alice in Tara Minunilor'.

La Teatrul Excelsior, stagiunea s-a incheiat la 17 iunie, cu spectacolul "Vrajitorul din Oz', in regia lui Petre Bokor, dar la 14 iunie a avut loc premiera cu "4 Dansuri' de Albert Espinosa, in regia Adrianei Zaharia, spectacol cu care se va deschide stagiunea in toamna. In timpul verii, se va lucra la "Zana Zorilor', o dramatizare de Ilinca Stihi dupa basmul omonim al lui Ioan Slavici.

×