x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Teatru de animaţie din lume, la Bucureşti. Zece zile de spectacole din China, Italia, Spania, Olanda

Teatru de animaţie din lume, la Bucureşti. Zece zile de spectacole din China, Italia, Spania, Olanda

de Maria Sârbu    |    20 Noi 2012   •   18:56
Teatru de animaţie din lume, la Bucureşti. Zece zile de spectacole din China, Italia, Spania, Olanda
Am văzut, în anii trecuţi, multe minunate spectacole programate în Festivalul Internaţional al Teatrului de Animaţie “Bucurii pentru copii. Spectacole de colecţie”. Am văzut publicul – de la micuţi de grădiniţă şi copii de şcoală, adolescenţi şi până la adulţi – manifestându-şi bucuria, entuziasmul pentru ceea ce vedea pe scenă. Organizatorul acestui festival – Teatrul de Animaţie Ţăndărică – a încercat să prelungească bucuria spectatorilor săi fideli, selectând pentru ediţia a VIII-a a evenimentului (22 noiembrie – 1 decembrie) producţii de diferite stiluri ale teatrului de animaţie şi ale teatrului vizual din China, Bulgaria, Danemarca, Italia, Germania, Olanda, Spania şi desigur România.

Festivalul se va desfăşura cu motto-ul “Construim poduri, trecem graniţe”. În cele zece zile destinate astfel teatrului de animaţie vor avea loc 50 de evenimente. Dincolo de spectacolele companiilor din străinătate şi ale trupelor din România vor avea loc diverse acţiuni conexe: ateliere, lansări de carte, expoziţii, conferinţe susţinute de personalităţi ale lumii teatrului de animaţie din lume.

Ca o prefaţă (şi e foarte binevenită) a festivalului din acest an este expoziţia cu schiţe scenografice pentru teatrul de păpuşi şi pentru teatrul dramatic realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea de George baron Löwendal, pictor, scenograf şi pedagog. Vernisajul expoziţiei prezentate de Fundaţia Löwendal va avea loc în prima zi a festivalului (joi, 22 noiembrie, ora 17:00), la Teatrul Ţăndărică. Este un “arc peste timp” şi reuşeşte, după cum menţionează organizatorii, să facă conexiuni între diversele modalităţi de expresie artistică.

În acest an, spaţiile pentru festival s-au extins. Evenimentele vor avea loc atât la “Ţăndărică”, cât şi la Teatrul Bulandra (Sala “Toma Caragiu”), Teatrul Nottara, Şcoala nr.3 şi Spitalul Fundeni.

Seria de spectacole va fi deschisă cu producţia Teatrului Beilei din Guangzhou, China, “Călătoriile lui Nils”, reprezentaţie în care vocile personajelor sunt dublate în limba română de actorii Teatrului Ţăndărică.

Printre spectacolele invitate în acest an se numără şi: “Pescarul şi peştişorul de aur” ­ Teatrul de Păpuşi din Vidin, Bulgaria; “Aleluia!” ­ Teatrul Batida din Copenhaga, Danemarca; “Sonata la patru picioare” ­ Teatrul Dei Piedi – Laura Kibel din Roma, Italia; “Aproape şi nu prea” ­ Teatrul Grips din Berlin, Germania; “Momentum” ­ Compania Ananda Puijk din  Maastricht, Olanda; “Fragmente” ­ Compania de marionete “Toni Zafra” din Barcelona, Spania, dar şi creaţii ale trupelor româneşti, precum Teatrul Ţăndărică (cu mai multe spectacole, aşa cum îi stă bine unei gazde), Teatrul Prichindel din Alba Iulia, Teatrul Vasilache din Botoşani, Teatrul Gulliver din Galaţi, Teatrul Merlin din Timişoara, Teatrul Colibri din Craiova, Teatrul Arlechino din Braşov, Teatrul Ariel din Târgu-Mureş. Participă şi şcolile de teatru din Bucureşti, Iaşi şi Târgu-Mureş.

Printre multiplele evenimente, de remarcat decernarea unor distincţii, precum Premiul de excelenţă în arta animaţiei care poartă numele “Michaela Tonitza Iordache” şi Premiul de excelenţă pentru corpul tehnic.

Teatrul Ţăndărică este sprijinit în această întreprindere artistică de Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Culturii, Asociaţia Internaţională a Teatrelor pentru Copii – ASSITEJ, secţia română şi Uniunea Internaţională a Marionetiştilor – UNIMA, secţia română.

Programul festivalului poate fi găsit la adresa: http://teatrultandarica.ro/festival.html

×