Conferinţa de presă de ieri, organizată de conducerea Teatrului Naţional Bucureşti pentru a anunţa proiectele de la sfârşitul acestei stagiuni, precum şi etapele lucrărilor de consolidare şi optimizare funcţională a clădirii TNB începute în luna martie, a avut un preambul inedit. Pe Scena Mare a fost prezentat un spectacol, de 17 minute, cu instalaţii tehnice, regizat de Vlad Stănescu.
Directorul instituţiei, Ion Caramitru (foto), a spus, referitor la această idee, de a aduce în „faţă” instalaţiile-scenografie, că în perspectiva terminării lucrărilor de modernizare şi de repunere în operă a Teatrului Naţional, acest spectacol să fie ca un final de stagiune, aşa cum se întâmplă şi la Teatrul Naţional din Londra, şi la alte teatre mari din lume.
Sala a fost aproape plină, iar echipa tehnică, cea fără de care un spectacol de teatru nu poate fi realizat, a fost aplaudată pentru inedita creaţie.
Conferinţa propriu-zisă l-a avut protagonist, alături de Caramitru, pe arhitectul Romeo Belea – autorul proiectului clădirii Naţionalului. Au venit şi reprezentanţi ai firmei care execută lucrările. S-a vorbit despre reconfigurarea sălilor de spectacol actuale şi despre cele noi; despre amenajarea pentru public a teraselor clădirii; despre refuncţionalizarea spaţiului public din clădire. TNB este în schele. În aproape trei ani, clădirea va avea o altă înfăţişare. Şi interiorul va arăta altfel. Într-o primă etapă se va înlătura actuala faţadă (înălţată ulterior construirii clădirii) şi se va reveni la rezolvarea structurii iniţiale.