x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru TNTm // PREMIERĂ: Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev

TNTm // PREMIERĂ: Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev

de Magdalena Popa Buluc    |    29 Mai 2021   •   07:47
TNTm // PREMIERĂ: Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev

Câteva ore ne mai despart de una dintre cele mai așteptate premiere ale Naționalului timișorean din ultimul timp: Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, piesă originală de Hristo Boicev. Vineri, 28 mai și sâmbătă, 29 mai, de la ora 19,00 Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara va găzdui frumoasa poveste cretană și pe eroul său. Spectacolul, semnat de regizoarea Mihaela Lichiardopol, reconstruiește teatral destinele personajelor lui Kazantzakis și universalitatea pe care marele autor grec le-a menit-o și le trece prin filtrul dramatic al lui Hristo Boicev, dramaturg bulgar tradus și jucat în toată lumea.

 

În centrul spectacolului se află un mare personaj al literaturii lumii, care oferă o excepțională partitură de compoziție actorului Ion Rizea, actor recent nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun rol secundar. Prinși încă în angoasele unui prezent apăsător pentru care nimeni nu era pregătit, vom fi alături de protagonistul spectacolului Zorba Grecul în durere, dar și în capacitatea lui de compasiune, în acceptarea cu bucurie și cu împăcare a vieții, dincolo de suferință și în conștiința solară a realității că iubirea și moartea sunt cele două fețe ale existenței.

 

Alături de Ion Rizea, distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Matei Chioariu, Alina Ilea, Ana Maria Cojocaru, Cătălin Ursu, Bogdan Spiridon, Victor Manovici, Andrei Chifu, Iuliana  Crăescu, Laura Avarvari, Ana-Maria Pandele Andone, Paula Maria Frunzetti, Luminița Tulgara, Cristian Szekeres, Darius Zet, Marin Lupanciuc și Andrei Zgăbaia. Echipa de creație este completată de Emil Bejenaru (decoruri), Gabriela Strugaru Popa (costume), Sebastian Hamburger (muzică și video), Alina Ilea (mișcare scenică) și Florian Putere (light design).

 

 

Fotografii: Adrian Pîclișan

×