x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru “Umor, amor, fior de dor...”, din Bucureşti în Chişinău

“Umor, amor, fior de dor...”, din Bucureşti în Chişinău

de Maria Sârbu    |    27 Mar 2013   •   20:41
“Umor, amor, fior de dor...”, din Bucureşti în Chişinău

Teatrul Nottara şi Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” din Chişinău au iniţiat un proiect privind “activarea schimburilor culturale reciproce” şi i-au spus: “Teatrul românesc, între Bucureşti şi Chişinău”. Scopul acestuia e de a dezvolta “strategii culturale coerente, ca fundament al relaţiei dintre teatrele şi artiştii de pe ambele maluri ale Prutului”. Iniţiatorii proiectului speră ca împreună să (re)construiască “un colţ de Europă în care specificul naţional să rămână nealterat şi, în acelaşi timp, o Europă în care să nu existe graniţe culturale”.

Pornind de la acest deziderat, “Nottara” va prezenta la Chişinău, pe scena Naţionalului, la 30 şi la 31 martie (de la ora 20:00), două reprezentaţii cu spectacolul “Umor, amor, fior de dor... în Bucureşti”. Turneul trupei bucureştene este organizat în parteneriat cu Direcţia Generală “Reprezentanţe în străinătate” şi Direcţia Generală “Românii de pretutindeni” din cadrul ICR.

Regizat de Diana Lupescu pe un scenariu propriu, spectacolul reprezintă “mici fresce ale Bucureştiului la sfârşit de secol XVIII şi început de secol XIX”. Sunt proiecţii cu Bucureştiul vechi, dar şi muzică, dans, modă şi, desigur, o atmosferă adecvată. Nişte tineri găsesc, “într-o ladă a bunicii”, gramofonul, discuri, rochii, pantofi, poze, ziare... Jucându-se, ei glisează într-o lume în care trăieşte Unionul lui Caragiale sau Cărăbuşul lui Tănase, dar şi muzica lui Zavaidoc, a lui Cristian Vasile sau a Mariei Tănase. Actorii devin personaje dintr-o epocă apusă.


×