x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru Un român, moderator la Edinburgh Festival

Un român, moderator la Edinburgh Festival

de Maria Sârbu    |    19 Aug 2013   •   21:17
Un român, moderator la Edinburgh Festival
Beckett în patru conferinţe. Teatrologul Octavian Saiu va dialoga cu personalităţi britanice
Criticul şi cercetătorul de teatru Octavian Saiu va modera la prestigiosul Festival de la Edinburgh patru conferinţe legate de opera Samuel Beckett. Acestui mare scriitor şi dramaturg irlandez îi este dedicat la ediţia 2013 (9 august – 1 septembrie) un eveniment denumit “Beckett at the Festival”. Faptul că românul în vârstă de 35 de ani a fost invitat de directorul Festivalului Jonathan Mills să dialogheze cu personalităţi din Marea Britanie pe teme legate de Beckett reprezintă un succes al teatrologiei româneşti, al cărei exponent este Octavian Saiu. Datorită lui, în primul rând (a fost studentul Michaelei Tonitza-Iordache – un excepţional teatrolog), reînvie în plan internaţional interesul pentru cercetarea teatrală în care s-a implicat o nouă generaţie din România, mergând într-un fel pe urmele marelui critic şi eseist de talie mondială George Banu.

În seria conferinţelor “Beckett at the Festival”, Saiu va dialoga cu dramaturgi, regizori, teoreticieni, oameni de ştiinţă, cu personalităţi din mass-media britanică, cum ar fi Jeremy Howe, redactorul de teatru de la Radio BBC, sau Michael Colgan, directorul celebrului Gate Theatre Dublin. Iată care sunt conferinţele moderate de el: “Quad” - un eveniment de trei ore şi jumătate, care implică un fel de workshop-conferinţă (27 august); “Beckett and Contemporary Art; Make Sense Who May - o conferinţă-dialog cu Derval Tubridy,   profesoară la Universitatea din Londra (28 august); Infinite Possibilities: Drama on the Radio - dialog cu dramaturgul Jonathan Myerson şi Jeremy Howe de la Radio BBC (28 august) şi “Beckett on Film” - dialog cu Michael Colgan, directorul Gate Theatre Dublin (30 august).

Octavian Saiu este autorul unei serii de trei volume “Beckett. Pur şi simplu” (Editura Paideia) - “un studiu pe care l-am scris ca o celebrare a unui uriaş scriitor, dar şi ca gest de încredere în nevoia de a lăsa semne de spirit într-o lume asfixiată de materie”, precum mărturisea el pentru Jurnalul Naţional. Toate proiectele lui Saiu “sunt legate de această valoare greu de descris, însă esenţial de preţuit: spiritul”. Cutreieră lumea, ţinând conferinţe despre teatru. Este profesor la UNATC Bucureşti şi invitat la Universitatea Otago din Noua Zeelandă.

De câţiva ani buni moderează conferinţe şi întâlniri cu personalităţi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Ceea ce face el este arta dialogului. Cred că acest lucru l-a impresionat şi pe Jonathan Mills atunci când Saiu l-a avut invitat la conferinţele de la Sibiu (încă din 2008). Chiar dacă “temutul” selecţioner al Edinburgh International Festival părea la început distant, sobru, sceptic pentru ceea ce se întâmpla în arta spectacolului din România, discuţiile cu oameni ca Saiu şi alţi critici l-au înduioşat. Saiu şi Mills au avut împreună un workshop, un fel de conferinţă-dialog, cu participarea studenţilor de la Facultatea de Teatru a Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu, în martie 2012. Dialogul cultural a contat. Dar şi faptul că Saiu a colaborat la prima enciclopedie dedicată receptării internaţionale a lui Samuel Beckett, aparută la Londra. El a publicat mai multe articole despre opera celebrului scriitor.

Au fost deci suficiente motive pentru a-l invita la Edinburgh pe Saiu să modereze evenimentul dedicat lui Bekett.

În urmă cu 12 sau 13 ani, Radu Beligan primea un premiu de excelenţă din partea unei fundaţii, premiu care asigura un alt premiu - de tânără speranţă a teatrului românesc. Maestrul a pariat atunci pe Octavian Saiu, student la Teatrologie. A avut mână bună Beligan... Sau Octavian Saiu nu i-a trădat încrederea...

×
Subiecte în articol: Octavian Saiu