x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură ZIUA ENESCU la MINA – Museum of Immersive New Art George Enescu – Poema Română: Immersive Experience

ZIUA ENESCU la MINA – Museum of Immersive New Art George Enescu – Poema Română: Immersive Experience

de Magdalena Popa Buluc    |    19 Aug 2024   •   14:17
ZIUA ENESCU la MINA – Museum of Immersive New Art  George Enescu – Poema Română: Immersive Experience

Cu ocazia aniversării marelui compozitor român George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 143 de ani, ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrează ZIUA ENESCU și anunță noua serie de producții pe care Festivalul Enescu le va dedica, de la ediția viitoare, interdisciplinarității artistice. 

Astfel, luni, 19 august 2024, începând cu ora 17:00, la MINA - Museum of Immersive New Art (Strada George Constantinescu Nr. 2-4, București), va fi prezentat în premieră proiectului video imersiv George Enescu – Poema Română: Immersive Experience.

Vor avea loc 4 proiecții succesive (ora 17:00, 17:35, 18:10; 18:45) iar accesul este gratuit, în baza rezervării unui bilet cu valoare zero, din site-ul Eventim.ro.

Ediția a XXVII-a a Festivalului Internațional George Enescu se va desfășura între 24 august și 21 septembrie 2025, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii, Festivalul Enescu va aduce, pe lângă cele 6 serii de concerte tradiționale, și această nouă serie dedicată interdisciplinarității artistice.

George Enescu (1881-1955) avea 16 ani și jumătate în 1897, când a compus Poema română, prima sa lucrare căreia i-a asociat un număr de opus – fapt sinonim cu girul înaltului său simț autocritic.

Pascal Bentoiu, între cei mai respectați cunoscători ai operei enesciene, considera că aceasta este cea dintâi lucrare românească amplă care a reușit să se impună într-unul dintre marile centre muzicale ale lumii (pentru că prima audiție absolută, petrecută la Paris în 1898, a însemnat un mare succes de critică, fiind urmată de zeci de cronici elogioase).

Poema Română op. 1 se încheie cu o formă orchestrală a Imnului Regal compus de Eduard Hübsch, devenit imn național vreme de aproape șapte decenii din momentul când a fost intonat prima oară în mod oficial, în 1884.

Din 1947, odată cu instaurarea comunismului, și până la Revoluția din 1989, Poema română nu s-a mai putut cânta. Cel care a reintrodus-o în repertoriu a fost dirijorul Horia Andreescu, în urmă cu 31 de ani, la Ateneul Român.

O variantă a lucrării a fost înregistrată de Electrecord, în anii '90, cu aceeași orchestră și cu același dirijor, lucrarea video George Enescu – Poema Română: Immersive Experience fiind însoțită de această fonogramă, pusă la dispoziție de Electrecord.

Proiectul video imersiv George Enescu – Poema Română: Immersive Experience este realizat de către Les Ateliers Nomad și susținut de către JTI - Immersive Experience.

×