x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Compact Compact B vs Compact C

Compact B vs Compact C

17 Dec 2007   •   00:00

Costi Cămărăşan şi Teo Peter au făcut Compactul şi tot ei l-au scindat.

Costi Cămărăşan şi Teo Peter au făcut Compactul şi tot ei l-au scindat.

Una dintre cele mai indrăgite formaţii rock din Romănia a luat fiinţă in 1977, la clubul Universităţii din Cluj, membrii fondatori fiind Marius Luca - vocal, Ladislau Balasz - tobe, Cornel Moldovan - chitară, voce, Teofil Peter - chitară bas şi Costantin Cămărăşan - chitară, voce. Potrivit lui Cămărăşan, care "a fost acolo", şi Pascal Goelot, solist vocal (pe atunci student la educaţie fizică şi sport) originar din Congo, se numără printre cei care au evoluat in prima formulă Compact. La inceput, repertoriul era rock internaţional, preluări după Rolling Stones, Eagles, Beatles, Jimi Hendrix, Led Zepellin, Deep Purple, Pink Floyd etc., dar şi căteva piese proprii. Un an mai tărziu, Compact obţine locul III la Festivalul formaţiilor studenţeşti şi imprimă primele piese la Radio Cluj. Căntă in deschidere la Semnal M şi in "sezonul estival" pe Litoral, la Scoica din Jupiter. După ucenicia pe lăngă Sorin Tudoran, mentorul său, Cămărăşan pune bazele de confecţionare a tuturor echipamentelor de sunet şi lumini ce vor fi schimbate şi imbunătăţite permanent. Acest lucru a făcut ca formaţia să nu mai depindă tehnic de nimeni, reuşind in scurt timp să aibă un PA propriu.

INCEPUTURI. Costi a ţinut o evidenţă amănunţită Compact, şi din "Jurnalul" său aflăm: "1979 - Marius Luca, Balasz Laszlo şi Cornel Moldovan părăsesc trupa şi in locul lor sunt cooptaţi Radu Marpozan - tobe, Papp Geza - chitară şi Radu Jecan - solist vocal (exemplu: Iris). Se fac primele imprimări la Bucureşti, in T8 cu piesele: «Ar trebui», «Veniţi cu noi» (muzică şi text Costi Cămărăşan) şi «Vis de copil» (muzică Papp Geza). In noiembrie 1979 l-am văzut şi auzit pentru prima oară pe Paul Ciuci la Casa Armatei din Cluj (unde avea loc un Concurs pentru debutanţi) impreună cu colegii lui de la Telegraf. 1980 - Formaţia Compact este luată in evidenţa ARIA - Bucureşti cu contract anual, două turnee, unul primăvara şi celălalt toamna, in care pe lăngă recitalul propriu acompaniam şi vedete ARIA ca: Maria Naghi, Luigi Ionescu, Gil Dobrică, Păuniţa Ionescu, Dan Spătaru, Marina Voica, şi căntă in deschidere in turneul naţional al formaţiei Semnal M".

FESTIVALURI. "In sezonul estival, Compact căntă la «Cătunul» din Cap Aurora, avăndu-l solist vocal pe Marian Corjan, după retragerea definitivă din activitatea muzicală a lui Radu Jecan. După turneul de toamnă căntă la Sovata, la Restaurantul «Cazino», cu ocazia Sărbătorilor de iarnă. 1981 - Formaţia obţine Marele Premiu la Festivalul «Perpetuum Vox Transilvaniae» de la Sighişoara şi Mediaş, iar in sezonul estival, sub titulatura Compact Group, căntă la «Cătunul» din Cap Aurora, avănd in repertoriul propriu următoarele compoziţii: «Ar trebui», «Veniţi cu noi», «Spaţiu», «Protest», «Inimă rece», «Nu sta» (muzică şi text Constantin Cămărăşan) şi «Păsări cu ochi de foc» (muzică: Costi Cămărăşan, text Dorin Andone)".

SCINDAREA. "In această perioadă, formaţia beneficiază de suportul muzical al lui Dorin Ciobaca - clape şi Dumitru Căpuşan - chitară, Papp Geza fiind inlocuit din cauza alcoolului. Costi semnează contractul cu Electrecordul pentru LP-ul Formaţii Rock 6. După sezonul estival de la «Cătunul», formaţia Compact se sparge. In septembrie, Costi il sună pe Paul Ciuci şi ii propune colaborarea, iar la căteva zile Costi se intălneşte cu Paul la Turda şi definitivează colaborarea cu Paul. Acesta il propune pe Aurel Vasilescu la tobe. Repetiţiile incep imediat, deoarece trebuia onorat contractul cu Electrecordul. In noiembrie 1981, formaţia participă la Craiova la Festivalul Rock-Jazz-Folk, unde căştigă Premiul I. 1982 - in vacanţa de vară, Costi mută «sediul» de la Cap Aurora la Costineşti, terasa Tineretului, cea mai mare scenă de afirmare a ţării. Rezultatele se văd imediat şi la Festivalul de la Costineşti. Compact dobăndeşte Marele Premiu pentru interpretare şi Premiul pentru popularitate. Toamna tărziu se imprimă la Electrecord LP-ul Formaţii Rock 6 impreună cu grupul 2005 din Turnu Severin".

"După ce a plecat Mircea Rusu, dau un anunţ pentru solist, se prezintă Alin Oprea. Lucian Cioargă era toboşar, iar la clape Alex Malschi. Incep repetiţiile, turneele decurg foarte bine, se lucrează la un viitor proiect, se căntă pentru prima dată «Atăt de singur» şi «Suflete dragi». In ’97, Alin lipseşte trei luni (...), după ce revine continuăm, dar in 1998 Alin şi Lucian pleacă, primul la Talisman, al doilea la Taxi."

Costi Cămărăşan, membru fondator Compact

"In decembrie 2004, in timp ce mă ocupam de inmormăntarea lui Teo, am fost sunat de Andrei Partoş, care m-a intrebat, in direct la radio, dacă aş fi de acord cu revenirea mea alături de Paul şi Leluţ. Am răspuns că sunt de acord şi că visul lui Teo trebuie susţinut şi că flacăra Compactului nu trebuie să se stingă..."

Costi Cămărăşan


"Căntec pentru prieteni"

Costi povesteşte cum "finalizarea acestui disc a coincis cu o veste foarte proastă: Paul şi-a depus actele pentru «plecare definitivă prin căsătorie» in SUA... Cănd s-a născut Călin (al doilea meu copil), mi-am invitat colegii de trupă, dar, spre stupefacţia tuturor, nici unul dintre ei nu a venit...

Iar peste căteva zile un amic mi-aduce ziarul Viaţa studenţească, unde Teo Peter spunea, intr-un interviu, că m-am retras din activitate datorită vărstei, că s-a născut cel de-al doilea copil şi vreau să stau mai mult cu familia şi o să-mi continui activitatea ca electronist".

La Braşov, Costi a aflat că a fost inlocuit

"In vara lui ’87 , Sandu Gherase, un fost impresar de-al nostru, m-a sunat să mă intrebe dacă vom cănta intr-o producţie grandioasă, la Braşov, pe stadion. I-am spus că nu ştiu, colegii de trupă nu răspundeau la telefon. Mă deplasez la Braşov, unde văd afişele şi reuşesc să ajung la stadion chiar inaintea inceperii concertului. La vederea mea, Leluţ se volatilizează, vorbesc cu Ordean şi atunci aflu de la el că Roşu şi Negru s-a spart definitiv, iar băieţii l-au chemat in locul meu... Din acel moment am ştiut ce va urma şi aşa a şi fost... Paul a fost inlocuit la puţin timp (pe motiv că nu poate cănta bolnav) cu Leo Iorga de la Cargo...

Dar... după o lună, repetam la Cluj cu Paul şi cu proaspeţii noştri colegi, Lenard Iosif - bass, Alex Varga - tobe, Totu Rares - clape şi săngele Compact era oxigenat! In ’89 am avut un lung şir de turnee, iar in martie ’90 suntem invitaţi să căntăm la Sala Palatului, la Galele Club A, unde am avut un succes enorm. La propunerea lui Andrei Partoş de a exista două grupuri Compact, după oraşele unde funcţionează cele două fracţiuni, eu şi cu Paul am fost de acord."

Paul a stat o lună in SUA

"A plecat in State la sfărşitul lunii octombrie şi s-a intors in a doua parte a lui noiembrie. Măcar s-a intors liniştit. M-a sunat dornic de a reface trupa. Am vorbit cu Adi Bărar să-i văndă o chitară, şi eu i-am făcut un Rockmann «à la Costi» şi eram gata de treabă. Am refăcut formula cu Alex, cu Iogi şi Ciama, in ’91 repetiţii serioase, am testat albumul «Profetul» aproape un an, urmănd ca in ’92 să-l inregistrăm, ne mai despărţeau căteva zile de Sărbătorile de iarnă. La mulţi ani, Paul! Şi dus a fost... cinci ani, la Sfinx Experience."

×