x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Costel Busuioc Crezul muzicii

Crezul muzicii

de Loreta Popa    |    09 Iun 2008   •   00:00

Cristian Mihăi­lescu, directo­rul ­general al Ope­rei din Bra­şov, şi soţia sa, cu­noscuta sopra­nă Felicia Filip, l-au sus­ţi­nut şi îl susţin pe Costel Busuioc.

Cristian Mihăi­lescu, directo­rul ­general al Ope­rei din Bra­şov, şi soţia sa, cu­noscuta sopra­nă Felicia Filip, l-au sus­ţi­nut şi îl susţin pe Costel Busuioc.


Dornici să aflăm cum a evoluat Costel Bu­suioc în ochii celor avizaţi, am reluat legătura cu Felicia Filip şi Cristian Mihăilescu.

Iată ce crede directorul Operei din Braşov: “În pri­mul rînd, este vorba despre destin. Costel a avut şi are destin. E normal să fie aşa, pentru că el este un om foarte credincios. Putem spu­ne destin, deoarece în cîteva clipe viaţa lui s-a schimbat ­radical. A fost acel concurs la care toţi am parti­cipat sufleteşte şi la care cred că o naţie întreagă i-a ţinut pumnii. A fost o iz­bîndă a noastră româ­neas­că. Avem nevoie de astfel de iz­bînzi cu ecou internaţional, pentru că, deşi a fost un concurs de amatori, a avut un succes cu ecou interna­ţio­nal. Practic, în toa­tă Europa s-a ştiut de acest concurs, spani­olii au ştiut să-l mediati­ze­ze foarte bine şi Costel a devenit în­vin­gător.

E o bu­cu­rie cînd un român este în­vin­gă­tor, in­di­fe­rent în ce compe­tiţie. În plus, el are o voce na­ti­vă foarte frumoasă, ce confirmă încă o dată faptul că în România se nasc voci. Unele chiar extraordinare. Iată că destinul l-a purtat acum spre o colabora­re cu o mare firmă, cu Sony, cu o mare casă de discuri şi scoate primul său disc. Mi se pare foarte in­te­li­gent repertoriul pe care l-a ales pentru acest disc. Este unul de mare popularitate, cu piese cunoscute şi fredona­te de toată lumea şi, după un astfel de succes în urma ace­lui concurs, sigur că discul se va vinde foarte bine.

Eu sînt convins că acesta va fi doar un prim disc, pentru că în timp Costel se va perfecţiona, va continua să stu­dieze, profesionist, şi va scoa­te multe alte discuri de acum încolo, după cum sînt sigur că va susţine şi concerte atît în străinătate, cît şi în România. Jurnalul Naţional deja îi oferă o primă posibilitate la 9 iunie, ceea ce este de aplaudat”, spune Cristian Mihăi­lescu.


FELICIT
ĂRI. “De lăudat că Jurnalul este tot timpul pe fază, aşa cum a fost în permanenţă de-a lungul concursului”, spune în continuare Cristian Mi­hăi­lescu. “Felicit cu această oca­zie Jurnalul pentru această iniţiativă şi mai ales pentru faptul că dă atenţie culturii. Ar fi de dorit ca valorile să ni le recunoaştem încă din ţară, să nu aşteptăm atestarea internaţională pentru a ne re­­cunoaşte valorile, aşa cum este şi cazul lui Costel, şi al multora. Să fim conştienţi că prin cultură putem face mult. În cultură, în artă şi în muzică, în special, putem să fim competitivi cu orice şcoală de interpretare din lume şi ar fi bine să ne prote­jăm şi să ne punem în valoa­re valorile, aşa cum fac alte naţii.”


UN DUET?
Felicia Filip a fost conectată în permanenţă la tot ce i s-a întîm­plat lui Costel Busuioc, ea însăşi fiind cîş­tigătoare a multor mari concursuri in­ter­naţionale, profesioniste. “Am trăit clipă de clipă cu gîndul la el, i-am ţinut ­pum­nii, m-am bucurat de fiecare iz­bîn­dă, am participat împreună cu soţul meu în direct la multe emisiuni televizate. Chiar în momentul cînd Costel era în focul probelor res­pec­tive, am tremurat şi apoi am triumfat şi aş dori să-i ofer şansa lui Costel să evo­lueze într-un concert alături de mine”, spune cunoscuta divă. “Am senzaţia că şi culorile de voce a Feliciei şi a lui Costel se potrivesc şi ar pu­tea să-şi unească glasurile într-un duet care ar putea re­­pre­zenta ceva în muzica noastră”, spune Cristian Mihăilescu.


ÎNCERCARE.
“A fost o mare încercare aria din «Turandot», «Nessun Dor­ma». Lumea deja asociază această arie cu numele lui Luciano Pavarotti. Dar că el a reuşit să cucerească cu această arie de extremă dificultate, cred că sînt sufici­ente date ca să aibă o carieră strălucită. «Nessun Dorma» a fost cea mai grea arie pe care a interpretat-o Costel cu deplin succes şi a meritat să cîştige”, a încheiat Cristian Mihăilescu.

×
Subiecte în articol: costel