x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Dida Drăgan Tandră şi generoasă

Tandră şi generoasă

de Loreta Popa    |    Ramona Vintila    |    14 Ian 2008   •   00:00

O mână de artişti, o mână de prieteni ne-au povestit despre omul şi artistul Dida Drăgan: Florin Călinescu, Paul Ciuci, Aurel Vasilescu şi Victor Socaciu.

O mână de artişti, o mână de prieteni ne-au povestit despre omul şi artistul Dida Drăgan: Florin Călinescu, Paul Ciuci, Aurel Vasilescu şi Victor Socaciu.

 

Florin Călinescu, prea bine cunoscutul ac­tor şi om de televiziune, ne-a povestit des­pre Dida Drăgan: “Pe Dida am cunoscut-o în TVR prin anii ’90. Este un om rar, nu se poate povesti în cuvinte. O contempli şi atât... Nu ai cum să nu re­marci muzica ei, dar Dida Drăgan nu înseamnă numai muzică, este o personalitate, un personaj complet. Muzica este doar o parte din el. Auzi de multe ori oameni care spun: «Muzica este viaţa mea, eu mă exprim doar prin muzică». Eu cred că nu muzica este cel mai important lucru la Dida Dră­gan, cât toată personalitatea ei. Te uiţi în zare şi poţi să spui atât: «Uite-o pe Dida Drăgan». Problema nu este dacă stilul ei rezistă timpului, ci ce se întâmplă acum. Sunt un om de televiziune şi pot spune că oricând a fost vorba de calitate se găsesc şi cei care gustă şi ştiu despre ce este vorba. Am multe întâmplări legate de Dida Drăgan şi cu Dida Dră­gan, dar sunt lucruri ori din domeniul artistic, ori din cel personal şi nu cred că se pot povesti aşa ca la şcoală. Sunt lucruri care ţin de frumuseţea şi tandreţea unei prietenii de familie şi bucuria de a lucra cu un artist desăvârşit. Nu sunt genul care să intru în astfel de clişee”, a încheiat Florin Călinescu.

 

VOCE DE ROCK. Paul Ciuci, de la Compact, nu uită turneele din anii ’86-’88 pe care Compact le-a făcut ală­turi de Dida Drăgan. “Primul lucru care îmi vine în minte când pronunţ numele ei este o mare artistă, cea mai bună voce a rockului din acea peri­oadă, dovadă stând nume­roasele premii obţinute în străinătate, în Japonia dacă nu mă înşel, şi nu numai, şi o personalitate puternică. Am fost alături în turnee în Rusia şi în alte ţări şi pot să vă spun că este o artistă generoasă şi credincioasă. Chiar dacă statutul ei era mult mai sus decât al nostru, nu pot uita atitudinea ei prietenoasă, profesionalismul şi căldura cu care ne-a tratat. O voce puternică şi o expresie scenică deosebită pe care nu o poţi uita uşor. Complet diferită de tot ceea ce exis­ta la vremea respectivă, o ar­tistă al cărei repertoriu s-a mulat perfect pe vocea ei pu­ternică, având compozitori foarte buni, iar preluările internaţionale curajoase, de la Span­dau Ballet la White Snake, cu aranjamente speciale, nu te lăsau indiferent”, ne-a spus Paul Ciuci, secondat de colegul său de la Compact Aurel Vasilescu.

 

COMPLETĂ. Şi Victor Socaciu a avut cuvinte ge­neroase despre ma­rea artistă. “Dida Drăgan este una dintre cele mai importante artiste pe care muzica pop-rock româ­nească le-a avut şi le are în istoria sa. Cân­tă­reaţă unică, expresie artistică şi calităţi vocale impresionante, Dida are harul rar de a emoţiona orice fel de auditor printr-o interpretare mereu electrizantă şi fierbinte. Interpretările ei sunt, în fapt, «arderi» artistice fără egal. O ajută din plin un ambitus excepţional şi o atitudine scenică răvăşitoare. Dida Drăgan este o artistă completă, o personalitate (încă neîndeajuns «exploatată») cu care România ar trebui să se mân­drească oriunde în lume”, a conchis Victor Socaciu.

 

 

“Cântăreaţă unică, expresie artistică şi calităţi vocale impresionante,  Dida are harul rar de a emoţiona  orice fel de auditor printr-o ­interpretare mereu electrizantă  şi fierbinte. Interpretările ei sunt,  în fapt, «arderi» artistice fără egal”

Victor Socaciu, artist

 

“O voce puternică şi o expresie ­scenică deosebită pe care nu o poţi uita uşor. Complet diferită de tot ceea ce exista la vremea respectivă, o artistă al cărei repertoriu s-a mulat perfect pe vocea ei puternică”

Paul Ciuci, artist

×