x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ducu Bertzi Cu diplomaţie

Cu diplomaţie

de Dana Cobuz    |    27 Iul 2009   •   00:00
Cu diplomaţie

De la Radio Vacanţa Costineşti la UNESCO e cale lungă cât o mare prietenie: cea dintre Lilian şi Ducu.



Spre sfârşitul anilor '80, Lilian Zamfiroiu a avut privilegiul de a-i întâlni adesea pe regii folkului românesc, graţie locului de muncă: redactor la Radio Vacanţa Costineşti. Relaţia profesională cu aceştia a fost dublată de o relaţie de amiciţie, naturală în condiţiile date. Zamfiroiu şi-a "reactivat" legăturile cu folkiştii ani mai târziu, dintr-o altă poziţie: aceea de diplomat în Ministerul Afacerilor Externe. Ducu Bertzi a fost unul dintre artiştii cu care Lilian Zamfiroiu spune că a colaborat "nu doar profesional, ci şi cu inima".

NAŞ SPIRITUAL
O colaborare pe care diplomatul şi-ar trece-o în CV, dacă ar putea, este momentul în care s-a născut formula de spectacol Florian Pittiş - Ducu Bertzi, al cărei "naş" se consideră. "Prin toamna lui 2003, când eram director la Direcţia Generală Diplomaţie Publică în MAE, puneam la cale cu Ducu un turneu în SUA şi în Canada. Şi pe vremea aceea erau oarece probleme legate de fondurile destul de limitate alocate acţiunilor de promovare a imaginii României. Ce cadou mai nimerit puteam oferi românilor din afara graniţelor decât unul cultural?

Am făcut planul cu Ducu, până când el îmi spune: «Parcă nu merge doar un om, cu o chitară! Mai trebuie ceva!» Ducu s-a gândit imediat la Moţu Pittiş, care pe vremea aceea era director la Radio România Tineret. I-a propus să vină cu el în turneu, acesta a acceptat, iar eu am făcut demersurile oficiale către Radio România, care a devenit partenerul acestui turneu şi astfel am remediat şi lipsurile bugetare apărute prin aducerea lui Moţu în turneu", povesteşte Lilian Zamfiroiu.

EMOŢII
Şi uite-aşa s-au îmbarcat Moţu, Ducu şi Lilian în avionul de Los Angeles, via München. "Mi-amintesc că la o cafenea din aeroportul din München i-am întrebat: «Fraţilor, dar voi v-aţi gândit cum o să decurgă spectacolul, care e scenariul? Voi doi n-aţi mai avut nici o cântare împreună, e o premieră!». Mi-au răspuns: «Da' ce te paşte grija? Totul o să curgă». Ei bine, acelaşi răspuns mi l-au dat şi cu zece minute înaintea primului spectacol, iar mie îmi sărea inima din piept de spaimă. Dar, evident, totul a decurs extraordinar de bine!

Moţu - cu recitările lui binecunoscute, Ducu Bertzi - cu piesele lui de rezistenţă au făcut o atmosferă de zile mari atât la Los Angeles, cât şi în celelalte oraşe în care am mers", rememorează diplomatul, actualmente adjunctul ambasadorului român pe lângă UNESCO.

"CAMERA LUI DUCU"
Nenumărate sunt ocaziile în care colaborarea în plan profesional dintre Lilian Zamfiroiu şi Ducu Bertzi a mers ca pe roate, dar şi mai multe sunt cele în care cei doi şi-au dovedit unul altuia prietenia. Nu ratează nici o ocazie de a se întâlni, în puţinul lor timp liber. În apartamentul de la Paris al lui Lilian există "camera lui Ducu", iar copiii şi soţiile celor doi şi-au găsit afinităţi ce poartă pecetea prieteniei.

×
Subiecte în articol: ducu ducu bertzi