x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Ducu Bertzi Ducu n-a dezamăgit

Ducu n-a dezamăgit

de Daniela Cârlea Şontică    |    27 Iul 2009   •   00:00
Ducu n-a dezamăgit

În 1977, la o manifestare la Sala Polivalentă din Bucureşti a Cenaclului Flacăra, poetul Adrian Păunescu a invitat în spectacol grupul Song, condus de Ioan Luchian Mihalea.

Colegul de scenă Adrian Ivaniţchi îşi aminteşte: "Printre băieţii înalţi şi frumoşi de la Song se distingea şi unul care purta mereu cu el chitara cu care mai acompania corul, dar mai ales cânta pentru prieteni cântece din Maramureş. Era Ducu Bertzi. Desigur, o parte din melodiile cântate de el ne erau cunoscute de la alt maramureşean, Ion Zubaşcu, poet mai ales, dar maniera de interpretare era diferită. După ce l-a ascultat de câteva ori separat de Song, Adrian Păunescu i-a propus să facă parte din echipa Cenaclului".

CONFIRMARE
Abia de aici încolo îl aştepta însă proba de foc, când trebuia să facă şi dovada talentului componistic. Adrian Ivaniţchi consideră, şi pe bună dreptate, că Ducu n-a dezamăgit pe nimeni cu albumul de debut, "Dor de ducă", ba chiar a lansat nişte melodii frumoase, fredonate şi azi. Colegul de breaslă îi admiră calităţile de adevărat "ambasador muzical al României", referindu-se la multele concerte pe care le-a susţinut în ţările cu mulţi emigranţi români care l-au solicitat mereu.

"De bună seamă el n-a uitat originea lui şi tradiţiile muzicale maramureşene atât de dorite de românii de oriunde. Ducu mai are un merit şi în promovarea muzicii folk la radio. Emisiunea pe care o realizează cu Mihai Cosmin Popescu la Radio România Actualităţi de ani buni, vineri seara, (acum de la 22:30 la 23:30) e esenţială pentru înţelegerea acestui fenomen. De altfel, el participă la multe festivaluri de gen şi reportajele sale sunt elocvente în ceea ce priveşte receptarea folkului. Se pare că suntem într-o perioadă bună.

Ducu Bertzi e o personalitate complexă. Opiniile lui tranşante vizavi de poluarea muzicală naţională poate deranjează, dar sunt binevenite, iar până la urmă rămâne un prieten de nădejde al celor care iubesc valoarea şi al meu totodată", a mai spus Adrian Ivaniţchi.

×
Subiecte în articol: ducu bertzi