x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Irina Loghin Pe cărări de munte

Pe cărări de munte

de Loreta Popa    |    12 Mai 2008   •   00:00

Nu numai în lumea satului românesc Irina Loghin este iubită, apreciată şi respectată, ci şi la oraş. Acolo, prieteni buni şi colegi sînt la fel de entuziaşti cînd vorbesc despre cunoscuta cîntăreaţă.

Costel Constantin îi este Irinei Loghin prieten apropiat de peste 30 de ani. Pentru că toată lumea o cunoaşte, actorul a decis că nu are rost să amintească despre calităţile artistice, aşa că a ales să o descrie ca prietenă. “Ne leagă o prietenie lungă. O ţin minte prin anii ’70, cum venea la toate premierele mele de la Naţional. După spectacol ieşeam la Cina, la o friptură, la o salată, stăteam la şuete lungi. Irina este un om care adoră natura, aleargă în parc. Cărările de munte de la Breaza sau de la Braşov sînt bătute de paşii ei. Viaţa de noapte, spectacolele, sălile arhipline, reflectoare multe, toate acestea au făcut-o să caute o evadare în natură. Îi plac la nebunie florile, copacii, cărările muntelui, cît mai puţin asfalt. Este un om cald, plăcut, cu frica lui Dumnezeu, care ţine la tradiţie, ţine posturile. Am atît de multe amintiri frumoase… Mergeam la mare împreună. Seara, la restaurant, luam cîte o tipsie mare de salată sau cartofi. De atunci ştiam că ea era mai mult vegetariană şi voia să mănînce legume. Îşi adoră copiii, a avut mereu grijă de casă, ca un om gospodar, aşezat şi foarte conştient de menirea pe care o are pe pămîntul acesta. Este un om deosebit în afară de faptul că este o mare artistă.”

Regina cozonacilor. Ileana Stana Ionescu a fost fericită să ne vorbească despre Irina Loghin aşa cum o ştie, cum a cunoscut-o şi cum o iubeşte. “Eu, ca orice român, o cunosc de mult pe doamna Irina Loghin, dar plăcerea de a ne cunoaşte personal am avut-o în Parlamentul României în legislatura 2000-2004, cînd am fost colege, eu reprezentînd comunitatea italiană. Despre doamna Irina am numai cuvinte de laudă, mi-e şi ruşine să spun, că parcă nu sună aşa de bine să lauzi în continuu, dar este o femeie fermecătoare din multe unghiuri de vedere. Sînt prea puţine vorbe în grai, cum zice cîntecul. Tot ce pot să vă spun: este o persoană de o delicateţe şi de o fineţe, rar întîlnite. Un lucru care m-a copleşit şi pe mine, şi pe familia mea a fost că ne-am trezit în primul an de sărbători cu nişte cozonaci moldoveneşti, pe care nu ştiu cine îi face din familia dumneaei, poate chiar dînsa, în orice caz ceva mai bun nu am mîncat în viaţa mea. De atunci am încoronat-o ca regină a cozonacilor, repetată an de an, şi vreau să cred că toată lumea care este în preajma ei se bucură de bunătăţile ei, nu numai ca fiinţă omenească, nu numai ca actriţă, cîntăreaţă şi tot ce vreţi, ci şi ca regină a cozonacilor. Îmi face plăcere de cîte ori o revăd la televizor şi îi doresc să rămînă la fel de frumoasă şi la fel de viguroasă”, a încheiat Ileana Stana Ionescu.

×
Subiecte în articol: irina loghin 12 mai 2008