x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mama Sprijinită - n anii vieţii

Sprijinită - n anii vieţii

de Loreta Popa    |    08 Mar 2010   •   00:00
Sprijinită - n anii vieţii
Sursa foto: Arhiva Complexului Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu/

Mama, cel dintâi cuvânt rostit de noi, oamenii! Pentru a ­consfinţi dragostea ce ne leagă de cea care ne-a dat viaţă atât poeţii, scriitorii, dar şi ­compozitorii au cântat mama fiecare în felul lui.

Ne amintim cu toţii privirea ei caldă ce ne urmăreşte fiecare pas, dar cel mai bine ştim cu toţii că mama ne iartă mereu orice am face. Pentru drăgălăşenia aceea există cântecele de leagăn, acele frânturi rupte din armoniile cereşti ale îngerilor pentru ca mama să aline pruncul venit pe lume... „Are mama o fetiţă cât un ghemotoc, are mama o fetiţă frumuşică foc" cântă fiecare mamă pentru puiul ei.

Primul cântec ce ne-a trecut prin minte a fost „Mama, doar mama", al lui Marius Ţeicu, pe care îl interpretează Corina Chiriac.

L-am întrebat pe cunoscutul compozitor despre această piesă care, iată, se cântă şi astăzi, ce l-a inspirat: „Într-o zi, Eugen Rotaru mi-a dat o poezie foarte frumoasă despre mamă. Am venit acasă şi pentru că versurile erau foarte frumoase, iar imaginile ce se desprind sunt extraordinare, am fost foarte inspirat şi am compus o melodie destul de rapid. M-am gândit la cineva care să o cânte. De la început am spus Corina Chiriac, şi cred că m-am gândit foarte bine pentru că iată această piesă are şi acum succes. Chiar dacă se cântă de prin 1980. Am luat şi un premiu la Festivalul „Melodii '80", care reunea cele mai bune melodii. Am luat trofeul sau alt premiu, nu mai ştiu sigur, apoi şi premiul pentru orchestraţie. A fost foarte bine primită piesa. Corina a avut mare, mare succes cu ea, iar copiii o cântă astăzi peste tot. La fel şi bunicii, şi părinţii.

Nu cred că există vreun compozitor care să nu fi scris măcar o piesă dedicată mamei, pentru că ea este personajul important al vieţii noastre, a tuturora. Eu ţin foarte mult la mama mea, care acum este în vârstă de 91 de ani. Pentru că este la Timişoara, vorbesc cu ea zilnic la telefon cu aceeaşi emoţie. Am fost de copil aşa, ţineam mult la părinţii mei, iar cu mama am avut o relaţie specială. Am mai scris o piesă, «Căldura mâinii tale», pe care a cântat-o Angela Similea, pe versuri de Teodora Popa Mazilu. Melodicitatea este calitatea importantă a unei piese. Să poată fi reţinută.

În amândouă situaţiile am pornit de la poezii foarte frumoase şi am ajuns la cântecul respectiv. Altă dată am avut melodia şi apoi a venit textul.

Dintre cântecele colegilor mei îmi vine acum în minte cel al lui Temistocle Popa, «Măicuţa mea», pe care a cântat-o Dan Spătaru, dar şi «Ţărăncuţă, ţărăncuţă», care tot despre mamă vorbeşte. Cornel Fugaru mai are o piesă, «Mama», apoi cei de la Savoy «Mulţumesc, iubită mamă», alături de Mirabela Dauer. Este un subiect care nu se poate să nu te inspire. Dacă eşti sensibil. Iar compozitorii sunt astfel, pentru că nu poţi compune dacă nu ai sensibilitate", a încheiat Marius Ţeicu.

SPUNE-MI CE MAI FACE MAMA?
„Mulţumesc, iubită mamă/ steaua mea din zori de zi/ fără tine mi-este teamă/că planeta s-a răcit", aşa spuneau versurile cântecului Mirabelei Dauer interpretat alături de cei de la Savoy. Succesul nu avea cum să nu apară, cu atât mai mult cu cât vocea iubitei interprete atingea o coardă sensibilă.

Dan Spătaru l-a cunoscut pe Temistocle Popa când era tânăr undeva, la o terasă, iar astfel a luat naştere o prietenie ce a durat multă vreme. Temistocle Popa i-a compus mai toate melodiile. Primul mare succes l-a avut cu „Măicuţa mea".

Mama l-a urmărit pe Dan Spătaru ca un laitmotiv de-a lungul carierei poate şi din cauza faptului că a crescut într-o familie de învăţători şi şi-a petrecut copilăria în satul natal, Aliman. A crescut cu poveştile bunicilor şi cu cântecele părinţilor. La numai 12 ani a rămas orfan de mamă.

O mătuşă avea să-l crească la Medgidia, oraşul în care a fost proclamat, în 2002, cetăţean de onoare. „Frate, ieri ai fost pe-acasă,/ Şi-ai stat seara, în livadă,/ Toţi ai noştri, la o masă,/ Au venit să te revadă. Apoi zorii dimineţii/ Nopţii i-au luat năframa/ Sprijinită-n anii vieţii,/ Spune-mi, ce mai face mama", mai cânta într-una dintre melodiile sale Dan Spătaru.

 

A fost o personalitate a lumii muzicale româneşti, a rezistat timpului, ne-a învăţat să-i acceptăm slăbiciunile şi a reuşit să-şi lase amprenta timbrului vocal în amintirea fiecăruia dintre noi.

Mama trăieşte în repertoriul Anastasiei Lazariuc, dar şi în cel al Cleopatrei Stratan. Cei de la Talisman au un „Cântec pentru mama", la fel şi fetele de la Blaxy Girls, „Dear mama".

ROMANŢE
Anda Călugăreanu cânta ceva despre ce ... „Nu vrea mama", iar Doina şi Ion Aldea Teodorovici au cântat patria mamă în piesa „Limba română"...
Mama a fost cântată şi-n romanţe, iar una dintre cele mai cunoscute este „A venit aseară mama", pe versurile lui Vasile Militaru în interpretarea lui Dan Iordăchescu.

„A venit aseară mama/ Din sătucu-i de departe/ Ca să-şi vadă pe feciorul/ Astăzi om cu multă carte./ A bătut sfios la uşă:/ Grabnic i-am ieşit în prag;/ Mi s-a umezit privirea/ De iubire şi de drag. (...) Prinse iar să mă sărute./ „Poate mor, că sunt bătrână.../ S-a prins dorul să mă-ndrume/ Să mai văd o dată, maică,/ Ce mi-e azi mai drag pe lume..."

Dorel Livianu a trăit între 1907 şi 1997 şi a cântat la rându-i romanţe. Una dintre ele se adresa mamei. Era compusă pe versurile lui George Coşbuc de către Alexandru Corfescu... Această romanţă a fost interpretată şi de corul Madrigal.

Benone Sinulescu, la fel ca mulţi interpreţi de muzică populară, nu şi-a uitat niciodată mama şi a cântat despre ea „Ionică, nu sunt supărată/ Că doar eşti singurul meu fiu/ Nu ţi-am scris vreme-ndelungată,/ Fiindcă adresa-ţi nu mai ştiu/ Sunt bine/ Inima, adică mă supăra din când în când/ Dar nu m-ar mai durea Ionică/ De mi-ai trimite tu un rând,/ Ionică, Ionică, băiatul meu cel bun/ Te aş­teaptă o bătrânică/ Departe într-un cătun/ N-ai teamă şi n-ai grijă/ Că traiul mi-e uşor/ Ionică, Ionică, dar nu mai pot de dor." Mama rămâne sursa de inspiraţie pentru foarte mulţi dintre noi.

 

Un părinte poate creşte...
Cunoscuta regină a muzicii lăutăreşti Gabi Luncă s-a născut într-o familie cu şase copii, în comuna Vărbilău, judeţul Prahova. Când avea doar 3 ani şi jumătate, mama ei a murit. Poate tocmai de aceea cunoascuta interpretă a cântat mult despre mamă... „La 3 ani şi jumătate mama mea a murit. Nu i-am cunoscut chipul, nu am avut nici măcar o poză. Deşi aveam o vârstă fragedă mi-a rămas întipărit în memorie câte ceva.

Ţin minte, era o vară fierbinte şi mama avea un păr lung pe care îl strângea într-un coc la spate". Are în repertoriu multe cântece pentru mamă precum „O măicuţă singurea", „Două mame pentru-o fată", „Aseară la noi în sat", „Rău e, Doamne, bolnăvioară", „Câte griji are o mamă", iar de departe cea mai cunoscută este „Dă, mamă, cu biciu-n mine". Şi-a dorit cu înverşunare să aibă la rându-i copii. Şi minunea s-a împlinit.

×
Subiecte în articol: mama