x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mircea Crişan Iubit de ziare

Iubit de ziare

de Dana Cobuz    |    Rodica Mandache    |    29 Iun 2009   •   00:00
Iubit de ziare

Când a împlinit 80 de ani, Mircea Crişan a fost sărbătorit de familie, colegii actori, prieteni, dar şi de ziare.

Chiar şi cu această ocazie extrem de personală, profesionistul Mircea Crişan a găsit "ceva" să-i facă pe oameni mai "interesaţi": "Eu îmi serbez ziua în două zile, pentru că m-am născut într-un vagon de tren pe data de 8 august, căci părinţii mei erau actori şi rătăceau mereu pe drumuri. M-au înregistrat că m-am născut pe 9 august. Şi eu serbez amândouă datele. Îmi voi serba ziua de naştere pe scenă. Ca toată viaţa mea. Acolo e locul meu".

Aşa s-a şi întâmplat: cum de ziua sa avea reprezentaţie la teatru, publicul i-a făcut poate cel mai emoţionant şi covârşitor cadou: după spectacol, 8.000 de spectatori au cântat "Mulţi ani trăiască!" şi cineva s-a gândit să-i facă o surpriză - un impresionant foc de artificii.

Mircea Crişan este poliglot, scriu ziarele germane. El vorbeşte germană, română, rusă, ebraică, engleză, bulgară, italiană şi cehă. Dar vorbeşte şi o limbă extrem de specială: cea a umorului fin.

Întrebat fiind la aniversare ce-şi doreşte cel mai mult şi mai mult la aniversarea sa de 80 de ani, Crişan a răspuns: "Să mor pe scenă!". "Cu ce performanţă vă mândriţi?", a fost o altă curiozitate de jurnalist, căreia artistul i-a răspuns: "Încă mai trăiesc!". Şi te întrebi atunci, cum să nu-l iubească presa?

CRONICI. De mai bine de 40 de ani, de când îşi face cumsecade meseria de actor prin cele străinătăţuri, Mircea Crişan a ştiut să-şi atragă nu doar publicul, ci şi simpatia criticilor şi a jurnaliştilor. Un lucru deloc simplu, cu atât mai mult cu cât el tot un emigrant din Est, care vorbeşte cu accent limba germană a rămas. Şi, totuşi, teancul de cronici favorabile creşte încontinuu.

"Mircea Krishan străluceşte în Memmingen în rolul bătrânului ursuz, morocănos, accentul său est-european - emblema sa - potenţează excepţional rolul maestrului Eder". "Pentru a obţine rolul managerului dirijorului Daniel Dareus, Krishan, remarcat recent în one man show-ul său «Siberia» şi într-un program solo, a trebuit să se impună în faţa unei concurenţe mari. «Regizorul suedez Kay Pollack nu cunoştea piaţa germană, de aceea a scris multor agenţii, care şi-au trimis fiecare candidaţii.»

Krishan a avut 25 de concurenţi pentru rol, regizorul ar fi fost «foarte tipicar» şi astfel ar fi reuşit el să se impună. «Am fost cel mai bun actor. Şi întrupam figura paternă, pe care şi-o dorea regizorul pentru rol», afirmă Krishan.", s-a scris în presa germană.

×