x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editie de colectie Mondial Renaşterea

Renaşterea

de Catalin Pruteanu    |    29 Sep 2008   •   00:00

În 1998, cu ocazia primei ediţii a Festivalului “Iubire, bibelou de porţelan”, Claudiu Mirică a debutat ca solist vocal al formaţiei.



În 1998, cu ocazia primei ediţii a Festivalului “Iubire, bibelou de porţelan”, Claudiu Mirică a debutat ca solist vocal al formaţiei.

În urmă cu zece ani era în pregătire prima ediţie a Festivalului “Iubire, bibelou de porţelan” şi membrii formaţiei erau în căutare de tineri solişti vocali, ne-a povestit Claudiu Mirică. “Voiau să facă festivalul în memoria lui Gabriel Drăgan, care murise cu trei ani în urmă, în 1995. Căutau şi trupe de pop-rock pentru a cânta, pentru a relua piesele Mondial. Eu am avut norocul să fiu trimis de profesoara mea de canto din perioada respectivă la Romeo Vanica. Am primit un telefon. Într-o oră trebuia să fiu în studio la Mişu Cernea, acolo unde făceau ei repetiţie”, îşi aminteşte Claudiu Mirică.

EMOŢII. “Am ajuns acasă cu puţin timp înainte şi am întrebat-o pe mama: «Zi-mi repede câteva versuri din Mondial». Am luat un pix şi o foaie de hârtie şi mama mi-a dictat versurile de la «Iubire, bibelou de porţelan». Am ajuns în studio; eram extrem de emoţionat. M-au întrebat dacă ştiu o piesă Mondial. Am zis: «Vă cânt Iubire, bibelou de porţelan». Am cântat. Nu ştiu ce-am cântat, că aveam senzaţia că o să fac pe mine de emoţie, mai ales că eu, în copilărie, am ascultat la radio şi pe discuri de vinil Mondial. Şi mi-au zis: «Tu o să cânţi în festivalul nostru Iubire, bibelou de porţelan», pentru că le-a plăcut, li se părea că vocea mea seamănă cu cea a lui Gabi Drăgan”. Aşa a debutat Claudiu Mirică împreună cu Mondial.

“Recitalul respectiv a avut vreo cinci bisuri. Debutul meu a însemnat, de fapt, intrarea în istoria muzicii româneşti”, spune artistul. “Nu s-a pus problema ca oamenii ăştia să se reîntâlnească, mai ales că fiecare avea treaba lui. Succesul a fost atât de mare, încât apoi am fost la toate emisiunile importante de televiziune, pentru că ne-a cerut publicul. Am avut nişte concerte mari, am cântat inclusiv la Chişinău. După trei ani am încetat colaborarea cu ei, pentru că am plecat din ţară, am plecat în Suedia. Când m-am întors, ei nu prea mai aveau activitate, iar eu am intrat în trupa Stigma. Dar am ţinut legătura cu membrii formaţiei”, spune solistul.

Spirite tinere,

Între vechii membri Mondial şi Claudiu Mirică diferenţa de vârstă era mare, dar atmosfera era veselă. “Eu eram student şi le-am vorbit întotdeauna cu «dumneavoastră», niciodată la per-tu, deşi mi-au zis de o groază de ori să le spun pe nume. S-a vrut la un moment dat ca ei să facă piese noi, dar, într-un final, s-au decis să nu facă piese noi şi să cânte din când în când celebrele lor piese. La concertele noastre venea un băiat numit Vlăduţ, dar nimeni din trupă nu mi l-a prezentat. După un an şi ceva, eu am aflat, înainte de un concert la Sala Radio, că Vlăduţ este fiul lui Gabi Drăgan. Am fost atât de emoţionat şi cred că la un moment dat i-am spus că-mi pare rău că sunt eu cel care cântă piesele astea şi nu tatăl lui”, ne-a povestit Claudiu Mirică.

×
Subiecte în articol: mondial