x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Catena vs BOB

05 Noi 2007   •   00:00

Rockul de la noi are căteva trupe feminine intrate in legendă. Dacă Venus a fost Beatles, Catena a fost Rolling Stones.

Rockul de la noi are căteva trupe feminine intrate in legendă. Dacă Venus a fost Beatles, Catena a fost Rolling Stones.

Temperamentala Lidia Creangă işi aminteşte cum era Gina (Eugenia Feldeş): "Plină de dezinvoltură, trăsnită rău şi puţin ii păsa de regulile impuse: tot ceea ce făcea făcea din instinct şi «dădea bine»", iar Anca Vijan Graterol povesteşte despre Ortansa Păun: "Venise cu taică-su in seara aceea, că trebuia să cănte Sfinx şi voia să-i roage pe băieţi să o ia şi pe fiică-sa in formaţie să cănte la saxofon şi flaut. Numai că, nu ştiu din ce motive, Sfinx n-a căntat, şi directorul Toma Laurenţiu a spus să căntăm noi. După căteva piese, tatăl Ortansei a venit la noi şi ne-a rugat s-o luăm pe fata lui in formaţie... Ne-am descurcat bine cu ea din prima..." .

Lidia continuă: "Incepusem să sunăm bine de tot, pachet, sunam impreună. Lumea vorbea din ce in ce mai des despre noi, am intrat şi in Topul Săptămăna. Treaba e că noi cu Gina n-am putut să căntăm mult". La un cocteil de la Ambasada SUA, unde aveau un recital, Gina "s-a suit pe mese şi a inceput să cănte şi să ţopăie"... Sub presiunea Securităţii, grupul a fost dat afară de la Preoteasa.

CE FAC FETELE. Anca locuieşte in continuare in Germania, are studioul său şi un fel de şcoală de format trupe. Păuniţa e tot in Germania, căntă intr-o trupă de gospel şi colindă bisericile. Ortansa a rămas in Germania, dar nu se mai ştie nimic de ea. Basistele Carmen, Emilia şi Vivi au rămas in ţară. Lidia Creangă a ajuns acolo unde a visat toată viaţa: in America, in California, la o sută şi ceva de kilometri de San Francisco, leagănul mişcării hippy. Bate la tobe şi se măndreşte cu un nou set "Ludwig", pe care tot de o viaţă şi l-a dorit.

O piesă ce avea cuvăntul "rege" in titlu n-ar fi putut trece niciodată de cenzura comunistă. Fără să li se spună celor de la Compact, pe disc titlul a apărut modificat. Piesa a fost considerată curajoasă şi datorită versurilor, in ciuda faptului că erau semnate de un mare clasic, Goethe

×