x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Paşi cu ritm

05 Noi 2007   •   00:00

De la acrobatic, disco sau break, pănă la samba, vals sau tango, toţi paşii de dans au atins scena de la Preoteasa.

De la acrobatic, disco sau break, pănă la samba, vals sau tango, toţi paşii de dans au atins scena de la Preoteasa.

In vremurile sufocate de constrăngeri şi de cele mai nebănuite forme de cenzură, dansul s-a detaşat ca fiind printre puţinele forme de exprimare artistică ferite de bisturiul sistemului comunist. Cum activităţile in care se implicau studenţii la Preoteasa ţineau doar de inclinaţiile şi opţiunile personale ale fiecăruia, e uşor de inţeles că dansul reprezenta una din principalele atracţii.

Variaţiunile de tipul dansului "tematic" din categoria "hei-rup, cad stănci de fier" nu-şi puteau găsi locul la Casa Studenţilor.

In plus, tentaţia inscrierii la un curs de dans era justificată de vărsta studenţiei: a fi măcar un bun dansator (dacă tot nu ştia să cănte la chitară) era la vremea aceea modelul "cool" al oricărui băiat decis să frăngă inima colegei de grupă.

Fetele, insă, alegeau dansul de cele mai multe ori din aceleaşi considente pentru care astăzi au succes sălile de fitness.

Indiferent de motivaţie, trupe de dans de toate genurile s-au format de-a lungul anilor la Casa Studenţilor ori prin diverse facultăţi şi universităţi, cariera multora dintre membrii acelor trupe fiind influenţată de pasiunea pentru dans.

VEDETE. Brănduşa Novac, acum director al Circului "Globus", a fost, in toată perioada studenţiei ei de la IEFS, coregrafă şi regizoare a grupului de dans modern "Swing", căştigănd premii in toate secţiunile de gen ale festivalurilor de la Preoteasa. In trupa Swing, sub indrumarea Brănduşei, a dansat pentru o vreme şi Mihaela Rădulescu, cea care i-a rămas peste ani cea mai bună prietenă. Printre trupele de dans modern ale Casei Studenţilor s-a numărat şi Stil, trupă de break-dance a cărui fondator şi coregraf, Bogdan Albu, e cunoscut in prezent ca regizor şi muzician. Ştiut fiind că dansul şi arta seducţiei au undeva in istorie un numitor comun, nu-i de mirare că Toni Grecu (Divertis) s-a indrăgostit de cea care avea să-i devină soţie in 1993, Cristina Ungureanu, pe vremea cănd el prezenta un spectacol studenţesc in care ea dansa alături de Duo Dinamic, grup de dans al Universităţii.

Astăzi, la Casa Studenţilor nu mai activează nici o trupă de dans. Se desfăşoară insă cursuri in cadrul Clubului de Dans Sportiv Impetus sub indrumarea antrenorului Dorel Băgiu, fost membru al primului grup de dans de societate, infiinţat in 1987 la Preoteasa. Impetus este format majoritar din studenţi, iar din 1993 a devenit afiliat la Federaţia Romănă de Dans Sportiv.

×