x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Încuscrite la tv

de Dana Cobuz    |    10 Aug 2009   •   00:00
Încuscrite la tv

Regizorul Nae Cosmescu le-a adus prima şi singura dată în acelaşi platou de filmare pe Tamara şi Draga.



Lumea le confundă destul de des, dar nici una nu se supără. "Mie mi se spune Tamara, iar ei Draga", se amuză Draga Olteanu Matei. "Suntem asemănătoare, ce-i drept. Ne ştim din 1955, dar am jucat în acelaşi platou abia în 2005, după 50 de ani, în serialul «Cuscrele». Asta deşi ne-am dorit şi până atunci să jucăm împreună. Dar nu a văzut nici un regizor până la Nae Cosmescu un schimb de replici între noi două, care suntem atât de asemănătoare, despărţite doar de o nuanţă. Colaborarea pe care am avut-o cu ea în «Cuscrele» a fost o bucurie: abia aşteptam să ne întâlnim dimineaţa, să discutăm textul, să comunicăm! Tamara este o actriţă cu care comunici", continuă Draga.

CUPLET LA COLHOZ. Până la colaborarea din televiune, cele două s-au mai întâlnit o singură dată într-un studio, la Radio. "Eram într-o piesă al cărei subiect nu mi-l mai aduc aminte, dar ştiu că acţiunea se petrecea în Ucraina, la un colhoz, la care eram amândouă bucătărese. Cântam pe două voci un cuplet foarte frumos. Suntem amândouă duene şi cu toate că suntem acelaşi gen, o foarte mică diferenţă există totuşi între noi. Tamara e mai optimistă, mai deschisă, mai îndrăzneaţă. Eu mă mai retrag uneori într-o carapace", mărturiseşte Draga Olteanu Matei.

CEL MAI FRUMOS CADOU. În cei 25 de ani petrecuţi în departamentul de Teatru al Televiziunii naţionale, regizorul Nae Cosmescu a colaborat atât cu Tamara Buciuceanu-Botez, cât şi cu Draga Olteanu Matei de foarte multe ori. Niciodată însă cu amândouă în aceeaşi piesă. "Am asistat la succesele lor paralele, interpetând aceleaşi roluri - Aneta Duduleanu, Coana Chiriţa etc. Sunt două duene celebre ale teatrului şi filmului românesc. În 1994 am realizat ultimul meu spectacol de teatru la Televiziunea Română, «Gaiţele», cu Draga în rolul Anetei Duduleanu, după ce Tamara jucase acelaşi rol în «Cuibul de viespi», varianta piesei de teatru adaptată pentru marele ecran."

În 2005, pe când era director artistic la Naţional TV, Nae Cosmescu a scris un scenariu de serial, pornind de la ideea că mahalaua contemponă românească nu este departe de mahalaua interbelică din "Gaiţele". Serialul s-a numit "Cuscrele". Întâmplarea face că Nae Cosmescu a primit aprobarea pentru filmarea proiectului chiar în ziua în care împlinea 65 de ani, la 26 iulie 2005.

EVENIMENT. "Cuscrele" le-a avut în rolurile principale pe Draga Olteanu Matei şi pe Tamara Buciuceanu-Botez. "A fost un eveniment pe care mass-media l-a disecat amplu: pentru prima dată, şi poate pentru singura dată, cele două mari actriţe aveau ocazia să-şi dea replica vreme de 24 de episoade. Momentul primei întâlniri dintre Tamara şi Draga în platou a fost înregistrat şi a devenit ştire în jurnalul tv. Oamenii din televiziune erau adunaţi în studio, cerându-mi să-i las câteva minute să le privească. A fost un moment cu o încărcătură emoţională unică şi specială", povesteşte Nae Cosmescu.

"Deşi ne despart foarte puţini ani, n-am apucat-o pe Tamara în Institutul de Teatru. Am urmărit-o însă de-a lungul carierei ei: este o strălucită comediană, o duenă de cea mai înaltă calitate, cu greutate, cu aplomb. Are un temperament vulcanic, dar e generoasă, sensibilă, familistă şi foarte mămoasă. Pe toată lumea ocroteşte, îi ajută pe toţi!"
Draga Olteanu Matei - Actriţă

"Între Tamara şi familia mea s-a legat o prietenie foarte strânsă, durabilă, bazată pe respect. O avem oaspete în fiecare an, de Paşte şi de Crăciun şi nu numai. Am chiar o fotografie recentă pe spatele căreia a scris o dedicaţie pentru mine şi soţia mea, Doina: «Cu toată stima şi consideraţia, celor mai buni prieteni ai mei!». O păstrez cu sfinţenie"
Nae Cosmescu - Regizor

TAMARA E CEA MAI BUNĂ CHIRIŢĂ
Draga Olteanu Matei a scris scenariul la "Coana Chiriţa" şi mărturiseşte că, dacă ar fi trebuit să aleagă ea actriţa care să o joace pe Chiriţa, o alegea numai pe Tamara. "Nu mă puteam gândi la altcineva. Am văzut absolut toate Chiriţele care s-au jucat în ţară, majoritatea nu s-au potrivit cu rolurile, nu le-au înţeles. Dar am văzut-o pe Tamara la Iaşi şi mi s-a părut desăvârşită. Am jucat şi eu Chiriţa, dar cea mai bună rămâne tot Tamara!", admite, cu generozitate, marea actriţă.

"DIVORŢUL DE AUR", CADOU DE ANIVERSARE
Împreună cu prietenul său Sorin Petrescu, Nae Cosmescu a scris o piesă de teatru destinată special Tamarei, la aniversarea a 80 de ani. Piesa se numeşte "Divorţul de aur" şi are două personaje, interpretate de Tamara şi de actorul Sorin Francu, directorul Teatrului din Focşani. "Deşi n-au mai jucat împreună până acum, s-au sudat ca un cuplu pe scenă. Premiera a avut loc la 10 iulie, exact cu o lună înainte ca Tamara să împlinească 80 de ani. A fost nebunie în sală, aplauze, ovaţii... Tamara face în această piesă un recital complet, cu treceri de la comedie la dramă şi la tragedie. Lumea nu crede că ea are 80 de ani când o vede cum cântă, cum dansează, cum interpretează arii din «Carmen», din «Traviata»! În «Divorţul de aur» îşi dă măsura marii tragediene, aspect mai puţin comentat de critici. Mai cu seamă datorită varietăţilor de televiziune, Tamara este percepută ca o comediană. În această piesă are un monolog despre frică, în timpul căreia publicul plânge pur şi simplu", spune Nae Cosmescu.

LUMEA PARALIZEAZĂ CĂND O VEDE
Cunoscând-o atât de bine ca actriţă, dar şi ca om, Nae Cosmescu îşi permite să-i facă un portret fidel Tamarei Buciuceanu-Botez: "Nu aruncă în stânga şi în dreapta cu vorbe, este un om foarte echilibrat. Are o modestie pe care o simţi, o demnitate pe care şi-o impune fără a face prea mari eforturi. Tamara este un fenomen. Depăşeşte limitele unei uriaşe actriţe. Am avut ocazia să intru cu ea în mari magazine, lumea paralizează când o vede. Toţi vor s-o fotografieze şi s-o felicite. Este o actriţă extrem de iubită. Doar Amza Pellea s-a mai bucurat de această popularitate".

×