x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Acest" Băsescu mai este Preşedinte?

"Acest" Băsescu mai este Preşedinte?

de Valentin Stan    |    17 Mai 2008   •   00:00
"Acest" Băsescu mai este Preşedinte?

Iată, dragii mei, pînă unde poate ajunge bătaia de joc şi cinismul faţă de un popor, ai cărui copii în uniformă sunt trimişi la un război nemilos, doar pentru a fi antrenaţi să moară cu aplomb...



Aţi remarcat că Preşedintele nu a luat încă atitudine în cazul încălcării grave a drepturilor românilor din Italia, exact aşa cum am spus că se va întîmpla în articolul de sîmbăta trecută? Şi, că şovăitorul guvern Tăriceanu a fost obligat să facă declaraţii foarte pe linia elaborărilor din articolul cu pricina, deşi se menţin erorile de abordare datorate lipsei de expertiză a "maneliştilor" din guvern? Ştiaţi că ne vom retrage din Irak abia după ce se vor retrage americanii? Adică, e posibil să-i mai ţinem pe copiii noştri în uniformă să moară aiurea, printre dunele de nisip şi după ce aliaţii noştri se vor fi dus acasă?

Declara în clar Comandantul suprem, conform Rador: "Eu nu am spus niciodată că vom pleca atunci cînd vor pleca americanii, ci vom pleca atunci cînd ne vom îndeplini misiunea. Asta nu ştiu dacă va fi o dată cu americanii, înaintea americanilor sau după plecarea americanilor"! (Băsescu, invitat la emisiunea "De la Est la Vest", TVR 1, 10 mai, ora 13:00). Dar, poate nu ştiţi care e "misiunea" aia (sau, mă rog, una dintre ele) a militarilor romîni în Irak: "Şi mai este o realitate (…), pe care eu, ca om care, să spunem, s-a format într-un mediu militar ­ sunt din familie de militari, am făcut un institut militarizat, Institutul de Marină şi am avut o meserie în care se trăieşte într-o zonă de totală disciplină, meseria de ofiţer de marină comercială şi de comandant mai tîrziu (sic!)... Cea mai bună instruire a trupelor este în teatru şi nu în poligoane." Şi a adăugat maliţios: "Romînia de ce nu trebuie să aibe (sic!) o armată instruită în condiţii reale?"

Iată, dragii mei, pînă unde poate ajunge bătaia de joc şi cinismul faţă de un popor, ai cărui copii în uniformă sunt trimişi la un război nemilos, doar pentru a fi antrenaţi să moară cu aplomb, pentru visurile de mărire ale unui autocrat de operetă, dispreţuit pe plan internaţional şi dornic de recunoaştere la Washington DC, prin jertfa inutilă a tinerilor romîni! Credeţi că un Preşedinte american ar fi putut rămîne o singură zi la putere, după ce ar fi declarat public că armata SUA se află în Irak pentru că antrenamentul, în condiţii de război cu integriştii islamici, este mai eficient decît ce poate oferi simularea lui, în condiţii de pace, pe solul Americii?

Băsescu este acuzat că, în mod populist, a dat lovitura de graţie relaţiei cu Ucraina aruncînd în eter pretenţii revizioniste la adresa Kievului, în raport cu Moldova: "În anumite circumstanţe, sudul Ucrainei trebuie să revină în componenţa Moldovei" (vezi România liberă, 18 Aprilie 2008)! Ştiţi cum a justificat asemenea posibile afirmaţii, pe 10 mai, la TVR 1, conform Rador? Iată: "Aici, cred că s-a mers pe o interpretare forţată. Eu am vorbit de reorganizarea administrativă care a avut loc în fostul (sic!) URSS şi care a vizat, în mod categoric, nişte rearanjări teritoriale ­ despre asta am vorbit eu şi nicidecum despre revendicări teritoriale. Nu putem contrazice realităţile reorganizării teritoriale a fostului (sic!) URSS, cum nu putem contrazice realităţile reorganizării teritoriale a Romîniei din ‘68, da?"

Cum? Reorganizarea teritorială a fostei URSS de sub Stalin şi Hruşciov, cînd cei doi dictatori bolşevici au sfîrtecat trupul unor ţări membre ale federaţiei sovietice, pentru a da teritorii altor ţări din federaţie (vezi cazul Crimeea, luată de la Rusia şi data Ucrainei), în scopul unui control total, este comparată cu o reorganizare administrativă a Romîniei de după 1945? Şi "acest" Băsescu mai este Preşedinte?




×
Subiecte în articol: editorial