x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Agora? Poate în Dămăroaia

Agora? Poate în Dămăroaia

de Petru Calapodescu    |    26 Feb 2012   •   10:19

Prinsi cu stirile strict la zi, sa nu trecem foarte usor peste un episod de la sfarsitul saptamanii trecute. Cand Consiliul General al Capitalei a dezbatut un proiect al Pro Democratia, agreat si de primarul general Sorin Oprescu. Anume, infiintarea agorei de la Universitate, ca spatiu public destinat legal si permanent dezbaterilor civice sau politice, ca perimetru unde cetatenii sa se poata exprima liber si fara teama ca niscaiva ciomagari de la Jandarmerie vor navali cu bastoanele si gazele peste ei, sub pretextul ca tulbura linistea si ordinea publica. Asta, ori de cate ori opiniile ar zgaria timpanele fine de la Cotroceni, Victoria, Modrogan sau care altul ar fi, in perspectiva, sediu al puterii politice. Initiativa e cu atat mai binevenita, cu cat alegerile locale si parlamentare din acest an vor fi mai mult decat incinse, iar populatia are dreptul la un loc unde sa-si confrunte civilizat parerile. Loc care, prin traditie, de-acum, pare a fi cel de la Universitate, eventual zona fantanii.

Proiectul a fost respins, desi a avut 22 voturi pentru si doar unul impotriva. De ce a cazut? Pentru ca portocaliii, chiar daca n-au votat impotriva ­ ca sa nu fie iarasi huiduiti de electorat ca antidemocratici ­, s-au abtinut de la vot. Dupa modelul arcului guvernamental din Parlament, care sta tintuit in fotolii si nu voteaza, cand e vreun proiect al Opozitiei sau vreo motiune de cenzura.

Sa adaugam, dincolo de aceasta grosolana sufocare a democratiei in CGMB, proiectul legislativ prin care PDL doreste interzicerea mitingurilor si marsurilor in preajma Cotroceniului, a Victoriei, a cladirilor guvernamentale si a altor institutii publice, si vom vedea ca Puterea tine mortis sa scoata din oras orice forma de protest, "ingaduind-o", poate, doar pe la Damaroaia, Petricani sau Chiajna.

Deloc intamplator, exact cand consilierii portocalii blocau ideea de agora, Sebastian Lazaroiu si-a luat iar trompeta si a sunat alarma. Potrivit acestui ridicol personaj si colegilor lui, protestatarii de la Universitate nu sunt, cum i-au insultat alde Baconschi&Co, doar niste viermi, ciumpalaci, mahalagii violenti etc., ci si niste "anarhisti" (sic!) primejdiosi, mobilizati de Antena 3 si condusi de periculosul universitar Claudiu Craciun. Adica de acel tanar ce a fost aplaudat in picioare de Parlamentul European, in fata caruia a vorbit despre gravele derapaje de la democratie care se petrec in Romania, despre starea de exasperare la care a ajuns electoratul. Pentru a nu fi stanjeniti, pentru a trage cat de cat linistiti sforile campaniilor electorale, pedelistii si ciracii lor sunt in stare de orice manarie, de orice abuz, de orice incropeala.

×