x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Agresivitatea vuvuzelelor. Boureanu, Macovei şi Daul

Agresivitatea vuvuzelelor. Boureanu, Macovei şi Daul

de Petru Calapodescu    |    23 Iul 2012   •   11:35

Circoteca de doi bani a lui Traian Basescu si a valetilor sai privind participarea-neparticiparea la referendum a atins apogeul si-l face de ras chiar pe Suspendat. Pe de o parte, cu arta-i cabotina, continua sa declare ca el personal cheama lumea la referendum, deoarece nu i-ar placea sa revina la Cotroceni purtat pe masa verde.

E drept, tragand cu ochiul la sondaje si temandu-se ca nu cumva electoratul sa-l si creada, a mai strecurat o soparla, prin HotNews: si el si-ar descuraja fanii sa mai vina la urne, dar n-o face de... dragul credibilitatii tarii. Pe de alta parte, insa, si-a asmutit trupa sa tina lumea departe de vot, sperand ca referendumul sa fie astfel invalidat. Ar fi cazul sa se hotarasca. Ori recunoaste ca e ipocrit, ori chiar nu-i in stare sa-si conduca barem ciracii, iar atunci cum de mai are pretentia sa se afle in fruntea unei intregi natiuni?

Deocamdata - din fericire mai sunt doar cateva zile pana cand, daca-s interesati de propria soarta, cetatenii se vor prezenta in numar mare la vot si, printr-un DA categoric, vor incheia acest capitol mizerabil din istoria postdecembrista - Basescu-si trimite prin studiourile tv cei mai agresivi, galagiosi si imposibil de suportat mesageri. Nu pentru a demonstra ca nu-i vinovat, ca a fost un presedinte responsabil, ca l-a preocupat soarta oamenilor, ca s-a imbolnavit de mila lor, cand i-a adus la sapa de lemn, in vreme ce el, familia si camarila lui au prosperat, nici n-ar fi posibil asa ceva, n-are nici cel mai mic argument.

Ci pentru a face scandal, pentru a monopoliza microfoanele, pentru a sabota dezbaterile, pentru a interveni cu nerusinare si proasta-crestere peste interlocutori, nelasandu-i sa spuna o singura fraza fara a-i intrerupe cu nesimtire. Modele ale acestui comportament necivilizat sunt Monica Macovei, Cristian Boureanu, Andreea Paul Vass, care sar, sacaitori ca puricii, dintr-un studiou in altul, tipand despre... jugularea statului de drept, democratic. Atunci, "iepoca Basescu" ce-a fost? O afirmare a spiritului democratic, un deplin respect al separatiei puterilor in stat? Nu cumva dictatura?

Din pacate, de grija unui CNA tot mai portocaliu, moderatorii nu taie microfoanele acestor vuvuzele si nu le invita sa paraseasca platoul unde se comporta necivilizat, ca niste parlagii, ca niste vaporeni in bodegile si bordelurile portuare, ori ca niste mahalagioace pe marginea santului. Inchpuindu-si ca a tipa, a ricana permanent si a sfida pe toata lumea inseamna si a avea castig de cauza. Asta a fost in ultimele saptamani reala tactica basesciana, dublata de un sir de stupizenii, ca obsesia cu lovitura de stat, cu democratia in primejdie, cu confiscarea justitiei, ceea ce le-a adus unor defaimatori si dezinformatori publici si o plangere penala. Pe care, sa rada si curcile, amicul lui Basescu, Joseph Daul, seful europarlamentarilor PPE, tocmai a declarat-o ca fiind sugrumarea libertatii de expresie. Haida de!

Ecce homo! Excelent, volumul "Adevarata fata a lui Traian Basescu", tocmai aparut, al reputatului istoric Marius Oprea. O biografie comentata, dar neromantata, a celui care, de peste 20 de ani tot pacaleste poporul roman, o punere sub lupa - cu sagacitate, dar fara patima si partinire, ci cu date si fapte redate cu maxima acuratete - a celui care, perpetuandu-si dupa 1990 carierismul si alte naravuri de joasa speta, a izbutit, in ultimii opt ani, sa se instapaneasca pe Cotroceni. Si mai vrea

×