x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Alba Iulia, maternitatea unde s-a născut România rotundă ca un gând bun

Alba Iulia, maternitatea unde s-a născut România rotundă ca un gând bun

de Florin Condurateanu    |    08 Dec 2011   •   21:00

Mi-a batut inima ca dangatul clopotului de la Catedrala Reintregirii. Nicaieri ca la Alba nu simti ca 1 DECEMBRIE este de fapt data sufletului tau. Cel adevarat. Cel adanc. Su­fletul cel nepieritor. Cand am pasit in Catedrala Reintregirii am simtit ca mi se inmoaie genunchii. Parca il ve­deam pe Mihai Intregitorul in­trand maiestos in curtea Catedralei de la Alba, iar cadenta falnica a co­pi­telor armasarului prefata strigarea norodului 'Sa traiesti, Maria Ta, tra­iasca Tara!', iar vorbele Voievodului Unirii deschideau calea destinului ro­­ma­nilor. 'Asta-i pohta ce-am poh­tit Mol­dova, Ardealul si Tara Ro­ma­neasca!'

Pluteste si azi duhul Vioevo­dului In­tregitor, glasuieste in fiece dangat al clopotului Catedralei din Alba. Cate ge­neratii au visat, cate ge­ne­ratii au luptat si s-au jertfit pentru ca inima ro­maneasca sa fie ro­tun­da ca Tara In­tregita. Alba este ma­ter­nitatea unde s-a nascut Ro­mania Dodoloata, cum striga bucuros acel pusti pe strada anului 1918. Alba, maternitatea unde s-a nascut Romania rotunda ca un gand bun. In acest decembrie 2011, ca si in alte zile de 1 ale lui Decembrie, ro­manii, cu miile, fluturau stea­gurile tri­colore in fata Catedralei, rosteau din mii de glasuri rugaciunea can­tata in pridvorul Catedralei Re­in­tregirii. Mii de oameni veniti din toa­ta tara se plimbau pe strazile Albei cu panglici tricolore aninate in stanga piep­tului. Perechi de tineri se tineau de mana, indragostiti, iar in cealalta mana ridicau cate un stegulet trico­lor. Romanie la purtator.

Parca se au­zeau pasii sutelor de mii de romani veniti pe jos sa impuna si sa ova­ti­o­neze Unirea. Langa zidul cetatii se afla la vedere rotile grele cu care au fost zdrobiti Horea, Closca si Crisan. Luptasera pentru o soarta mai buna a taranilor romani intr-un imperiu care-i batjocorea. Eroii acestia si-au privit mandri calaii Imperiului Austro-ungar. De neinteles fandoseala, inconstienta cinica, snobismul cu care unii se lauda cum ca localitatea lor mai din Vest e mai aproape de Viena si Budapesta. Ma urmareste tristetea cu care s-a stins Amza Pellea, muntele filmului si teatrului din Romania. S-a ridicat la ceruri Amza trist ca el, maretul Voievod care a faptuit Unirea, a trebuit sa fie dublat ca glas in filmul Mihai.

Un polip nebun crescut pe corzile vocale ii al­te­rase glasul si a fost dublat cu vocea actorului Emanoil Petrut. Cata ne­rusinare, niste neica nimeni au scris in manualele de istori ca Mihai Intregitorul a fost un mercenar, un aventurier. Inainte de a porni la bataliile pentru Unire, Mihai Viteazul a comandat unui italian vestit o efigie si un sigiliu cu cele trei state Moldova, Ardealul si Tara Romaneasca inmanuncheate.

×
Subiecte în articol: editorial