x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ambasadorul lui Băsescu în "Palestina"!

Ambasadorul lui Băsescu în "Palestina"!

de Valentin Stan    |    16 Noi 2008   •   00:00

Băsescu a filozofat: "Sper ca guvernul să nu mă convingă că, atunci când aude de educaţie şi cultură, scoate pistolul"! Cine a zis asta înaintea lui?




Traian Băsescu, cel "pus în lumină" de influentul ziar Haaretz (2 noiembrie 2008, ediţia în limba engleză) cu formula "este bine cunoscut că preşedintele României nu prea are educaţie" (Romania’s president is not particularly well-educated), s-a reabilitat. A demonstrat o educaţie "corespunzătoare" şi o cunoaştere aprofundată a sloganurilor naziste atunci când a pus mirul recu­noaşterii părinteşti pe fruntea Patapieviciului Horia (vă amintiţi numele, nu-i aşa?), binecuvântând la bilanţul ICR de la 13 noiembrie activitatea sa de promovare a culturii româneşti în lume. Cultură reprezentată, printre altele, de menora evreilor, într-o formulă artistică ce include şi "pioasa" formulare "Fuckin’ funny" (scuzaţi, că nu vă traduc!) chiar în expoziţia ICR de la New York! Mai mult, la 31 octombrie, la RRA, Băsescu a stors lacrimi pline de înduioşare la amintirea ordinelor date de (nu de dragul Stolo) dictatorul Ion Antonescu!

Poftim? Care slogan nazist? Păi, zbârlindu-se la guvernul liberal al ţării pentru că a tăiat din finanţarea activităţilor ICR, printre care expunerea falusurilor în erecţie şi svasticilor îmbârligate prin expoziţiile lumii, ca simboluri ale culturii române, Băsescu a filozofat din mers: "Sper ca guvernul să nu mă convingă că, atunci când aude de educaţie şi cultură, scoate pistolul"!

Cine a zis asta înaintea lui? Cumva vreun dramaturg nazist pe nume Hanns Johst? Formula fiind: "Ori de câte ori aud de cultură trag piedica la Browning (marcă de pistol – n.n.)"! Transformată în clişeul "când aud de cultură îmi vine să pun mâna pe pistol", atribuit liderului nazist Hermann Goering!

Păi, să mai spună cineva că preşedintele nostru nu are educaţie "aleasă"! Iată, azvârle cu licenţele lui Goering în guvernul unei ţări care a dat sute de mii de ce­tăţeni statului Israel! Âla, pe care nu-l gă­seşte pe hartă: "V-aş aminti că Siria se în­vecinează cu Irakul, Siria se înveci­nează cu Libanul, Siria se învecinează cu Palestina!" (21 octombrie). Dar nici o grijă! Repa­ră treaba asta domnul Edward Iosiper, ambasadorul lui Băsescu în "Palestina" (dacă Israel n-o exista!), care a trimis o scrisoare de dojană ziarului Haaretz, în care scrie, conform cotidianului Ziua de la 7 noiembrie (unde este dat documentul în engleză): "(…) A insulta şeful ales al unui stat democratic cu greu poate fi cea mai bună cale de a îţi transmite mesajul"!

Dar a şterge un stat democratic de pe hartă ce mesaj trimite, domnule diplomat? Inegalabilul Iosiper explică celor de la Haaretz amnezia "nevinovată" a şefului său: "În ceea ce priveşte declaraţia pre­şedintelui Băsescu, citatul a fost scos din context şi este incomplet. De fapt, preşe­dintele Băsescu a menţionat Israelul şi ne­gocierile în curs cu Siria, câteva paragrafe mai jos". Absolut corect: "S-a făcut un schimb de informaţii pe tema nego­cierilor dintre Siria şi Israel", a zis Bă­ses­cu! Foarte bine! Şi a reaşezat fraza asta Israelul pe harta locului unde se află, de vreme ce vecinul Siriei, care este Israelul, fusese înlocuit cu statul inexistent "Pa­lestina"? Că, slavă Domnului, au mai fost unii prin istorie care au plasat Is­raelul ba în Madagascar, ba în nu ştiu care deşert!

Să înţeleg că pentru diplomatul Iosiper este total nerelevant unde se află Israelul, important este doar să existe, în condi­ţiile în care, pe teritoriul său naţional, recunoscut de ONU, Băsescu a înfiinţat statul "Palestina" nerecunoscut de ONU? Pentru idioţii care vor dori să-mi scrie pe forum că statul Palestina e recunoscut la Adunarea Generală ONU (UNGA), recomand citirea rezoluţiei UNGA 177, de la 15 decembrie 1988, prin care numele de "Pa­lestina" este conferit Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei şi nu unui stat palestinian! Sigur, domnului Iosiper nu-i recomand nimic! Domnia sa e diplomat în MAE. Adică are… imunitate diplomatică.

×
Subiecte în articol: basescu editorial