x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Anul combaterii sărăciei, marcat cu FORBES

Anul combaterii sărăciei, marcat cu FORBES

de Dan Constantin    |    08 Oct 2010   •   00:00
Anul combaterii sărăciei, marcat cu FORBES

2010 a fost pregătit de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale ca Anul combaterii sărăciei şi excluziunii sociale. Funcţionari români s-au conformat unei iniţiative asumate în comun de membrii UE. Ministerul responsabil de la Bucureşti a avut în plan să organizeze şi două conferinţe, cu invitaţi din ţară şi din străinătate, pentru a onora cum se cuvine sărăcia.

S-a alocat acţiunii un buget de austeritate - doar 246.582 de lei fără TVA. Un sfert de milion de lei pentru ca 150 de specialişti să combată din vorbe sărăcia. Fenomen care, în România, este la el acasă. Banii puşi deoparte pentru nobilul scop al prezentării sărăciei cu ştaif echivalează cu 750 de pensii medii pentru agricultori. Ministerul s-a chinuit să clarifice până la ultimul amănunt licitaţia pentru cele două sindrofii de dezbatere a sărăciei. A lămurit dacă mapa de prezentare conţine 30 de pagini - faţă-verso - sau doar 15 foi. A rămas însă un punct în suspenise pe care onor ministerul nu l-a asumat în pregătirea Anului sărăciei - câţi mahări urmează să stea în prezidiul adunării. Nu am aflat nici până azi dacă a fost invitat şi vreun sărăntoc la conferinţe. Dacă milioanele de pauperi, care formează lumea a treia sau a patra din România, au ocupat şi ei un colţ, pe o strapontină în sala de conferinţă.

Turismul pe seama sărăciei este o vacă de muls. De la o acţiune, un sfert de milion de lei, de la alta, o sumă şi ea bunicică. Dacă nu curge, pică! Ministerul sărăciei instituţionalizate se preocupă să nu scape lucrurile de sub control. Pentru asta trebuie talent, creaţie, inovaţie, ce mama dracului - doar nu o să dea o ţară întreagă peste cap aceşti şomeri care nu mai termină cu văicăreala. Sutele de mii de excluşi din societatea noastră dreaptă, curată, morală, dar, ghinion, ocolită de prosperitate - nu trebuie şi ei contorizaţi, nu merită măcar o pagină de internet, un seminar, o ţuică mică? Sigur că da - bagă bugetul banii! Ministerul achiziţionează servicii de creaţie şi de producţie, materiale informative şi promoţionale, servicii de creaţie şi de găzduire site-uri WEB în cadrul Proiectului numit clar, concis şi la obiect "Economia socială - model inovator pentru promovarea incluziunii active a persoanelor defavorizate".

Bănuţii daţi pentru dezbaterea sorţii crude a defavorizaţilor merg şi spre evenimente care trebuie să fie musai "amplasate cât mai central şi să aibă legături directe de transport cu staţia CFR şi/sau aeroport după caz". Aşadar, sunt ocolite cu precauţie ţigăniile, ghetourile din oraşele prăbuşite de unde ar putea sări vreun păduche pe ţoalele invitaţilor şi, vezi Doamne, să contamineze toată Planeta.

Statisticile stării sociale din România sunt tot mai alarmante. Citindu-le, ai condensate destine tragice, lipsa de speranţă, viitor înfundat. Şomajul se întinde ca o pecingine, numărul de salariaţi scade de la lună la lună. Din ianuarie până în iulie s-au pierdut 86 de mii de locuri de muncă. Un oraş de talie medie, putem spune că a pus lacăt pe toate activităţile plătite. Un oraş care nu mai contribuie cu un sfanţ la buget, un oraş în plus care trebuie întreţinut ca să nu moară de foame. Guvernul anunţă rece că până la Revelion vor mai disponibiliza un oraş - vreo 74.000 de oameni. Echipa Boc-Băsescu, funcţionând pe sistemul bielă-manivelă, împinge ţara spre staţia terminus a sărăciei extreme. Bangul social se profilează ca destinul. Săracii, bolnavii fără tratament, pensionarii zgribuliţi şi amorţiţi cu mâna pe caloriferele reci au totuşi motive de mici bucurii.

Ei nu-şi pot înăbuşi sentimentele de admiraţie pentru o familie care sfidează criza şi bunul-simţ. Elena Udrea şi soţul soţiei sale au pătruns, în fine, în topul miliardarilor FORBES, cu o avere de 12-13 milioane de euro. Ei arată tuturor că SE POATE. Este, într-adevăr, un argument în plus pentru a o propulsa pe Nutzi în funcţii şi mai înalte. Lumea săracă are încredere că oamenii bogaţi sunt cei mai nimeriţi să conducă ţara. Ei sunt sătui, nu mai fură. De asta şi reuşesc să pună milion peste milion, banii la doamna se înmulţesc prin butăşire. La anu' să citim FORBES! Dacă nu o mierlim de inaniţie, cuplul exponent al succesului va fi mult mai în faţă. Să dea Domnul să nu se prăbuşească şandramaua!

×
Subiecte în articol: editorial