De câteva zile, România a adăugat galeriei „Maeștrilor gânditori’’ un nou nume de referință:Florin Cîțu. Senator PNL și președinte al Comisiei economice a camerei superioare a Legislativului care a emis această răscolitoare cugetare: „Educația și sănătatea NU trebuie să fie priorități. Firmele trebuie să fie!’’ Cugetare care, prin profunzimea și clarviziunea sa, exprimă ceva nemaiîntâlnit în filosofia socială și politologia contemporană și se plasează în proximitatea unei alte ziceri de referință pe care a emis-o, nu demult, Chistine Lagarde, directoarea FMI: „Bătrânii trăiesc prea mult și asta este un risc pentru economia globală. Trebuie făcut ceva’’.
Chiar așa! De data asta, într-adevăr trebuie făcut cât mai repede ceva pentru ca gândirea novatoare a domnului Florin Cîțu să își primească binemeritata recunoaștere internațională. Sau, de ce nu?, Premiul Nobel pentru economice! Nu de alta dar dacă tot am ratat, la mustață, prin Mircea Cărtărescu, Nobelul la literatură, măcar ocazia asta să nu o mai pierdem!...
Numai că, fiind noi cârcotași din fire, nici nu au apucat bine aceste ide-forță să se propage în spațiul public, că s-au și repezit unii și alții să emită mesaje care negau, vehement și partizan, adevărurile esențiale emise de senatorul Florin Cîțu, fostul economist-șef al ING Bank. Unii au mers atât de departe cu invidia și cu reaua lor credință încât l-au citat pe Immanuel Kant, cel care, cu două sute și mai bine de ani în urmă, a spus că „un popor fără cultură este un popor ușor de manipulat’’. Așa după cum alții, inși care nu vor sau nu pot să priceapă cum stă treaba cu globalizarea sau, mai nou, cu o Europă cu două sau cu mai multe viteze, l-au scos de la naftalină pe N.Iorga: „Fără steag de cultură, un popor e o gloată, nu o oaste’’.
Judecați și dumneavoastră, oameni buni, ce ne mai interesează ce au zis acești babalâci acum, când altul este trendul și altfel sună wooowww adevărurile esențiale ale TFL-iștilor?!...
S-au mai făcut, cu același prilej, referiri și la niște aforisme despre sănătate , dar nu le mai menționez pentru că nu vreau să mai complic discuția și așa încărcată. Revenind la ale noastre, cred că mai folositor ar fi să deslușim tâlcurile profunde ale cugetării lui Florin Cîțu. De exemplu, de ce NU trebuie să fie educația o prioritate? Păi nu trebuie să fie, pentru că, dincolo de nume, date și alte cunoștințe de cultură generală, educația prezintă enormul risc de a forma capacitatea de discernământ a subiectului, în primul rând a tineretului. Care, la o adică, poate să ceară să îi se prezinte argumentele unei decizii sau ale unui ordin venit pe scară ierarhică, urmând să le examineze, tot pe bază de argumente, alternative pro și contra,iar,în cazul că nu este convins de validitatea soluției, să refuze să se conformeze unei comenzi căreia nu îi acordă încredere. Mi se va răspunde că numai de spirit critic și novator nu duc lipsă tinerii frumoși și liberi, al căror entuziasm îl exprimă sloganuri atât de civilizate, de tolerante și de constructive precum: ,,Jos ciuma roșie!’’ sau ,,Babalâci, care votați cu PSD-ul, mergeți la cimitir și nu ne mai furați viitorul!’’
Cu toate astea, mai de modă veche fiind, mă încăpățânez să cred că una este știința logică, știință a argumentației și a demonstrației, de la Aristotel din Stagira citire și cu totul altceva cascada de onomatopee veninoase debitate de Mălin Bot și compania. Rămânând, până la urmă, de văzut de ce oameni are nevoie pentru firmele a căror cauză o pledează, într-o asemenea manieră exclusivistă, Florin Cîțu. Ceea ce, de acum, este o altă veste-poveste…
Cât privește scoaterea sănătății de pe lista priorităților unei bune guvernări, aici lucrurile sunt mult mai simple și, iertat de vorbă proastă, mai cinice decât am crede. Cum ar fi ideea că, dacă tot avem și noi atâția bătrâni care mănâncă banii fără să mai producă ceva plus valoare, de ce le-am mai asigura un sistem de sănătate performant și accesibil? Nu ar fi mai bine să punem în aplicare învățăturile lui Tata Malthus sau, mai simplu, scenariul ,,ieșirii pe cale naturală din sistem’’ pe care l-a lansat acum un deceniu pseudo-premierul Emil Boc? Discuția se poate și trebuie continuată mai ales dacă luăm în calcul faptul că de un sistem de sănătate, el însuși sănătos, beneficiază, în egală măsură, atât generația noastră, a babalâcilor, ca și tinerele generații sau generațiile de vârstă medie. Motiv pentru care, pe drept cuvânt se pune întrebarea ce vor face oamenii cu spirit de inițiativă din mediul privat cu o forță de muncă având o sănătate precară? Întrebări pe care oamenii cu mintea acasă și le pun, dar pe care, se vede treaba că luat de valul contestărilor sale cam demagogice, pateticul domn senator Florin Cîțu le scapă din vedere.
Pot, până la un punct, să înțeleg faptul că, în logica discursului său, senatorul PNL, Florin Cîțu, declară că ,,populismul (social democrat n.n.)naște monștri’’. Adevărul este ,însă, acela că, după cum ne-o dovedește, din păcate, prin aceeași intervenție publică, nici o asemenea intolerantă abordare, pretins neoliberală, nu este imună față la acest factor de risc. Dimpotrivă, datorată nocivei sale doze de politicianism, intolerant și resentimentar, îi este victimă sigură și, mai rău, fără leac!