x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Balada lui Al Capone

Balada lui Al Capone

de Ionuț Bălan    |    10 Mar 2021   •   07:50
Balada lui Al Capone

Al Capone a fost un gangster, un răufăcător. Nu un haiduc-erou, aşa cum îi numesc românii pe precursorii statului social, cei care-i jefuia pe bogaţi, ca să-i ajute pe săraci.

Al “Scarface” - Public Enemy No. 1 - a devenit aşa, mare bandit, cum e portretizat în ziua de azi, fiindcă statul i-a oprit pe oameni să mai petreacă. I s-a zis Prohibiţie, prin care se înţelege că americanii nu mai aveau voie să înfunde cârciumile, să mai bea, să se distreze şi să spună bancuri cu politicieni.

Dar Capone a continuat să le ofere whiskey celor din Lumea Nouă, ca ei să se bucure de viaţă. Chestia asta a fost considerată de conducători, cei care au decretat Prohibiţia, o crimă. Însă crima, cum ar fi şi cea de lezmaiestate, reprezintă o ofensă adusă autorităţilor, când îţi interzic ele ceva, nu înseamnă neapărat că dai în cap cuiva. E drept că americanii n-au rege, ci preşedinte, care-i şi prim-ministru, însă să faci chermeză/ bairam/chiolhan, la care să consumi băuturi distilate nu înseamnă să ucizi. E vorba de „crime”, nu de „murder” - omucidere, aşa cum creează impresia limba română că toate-s crime, execuţii în plină stradă anunţate de ziare cu litere de-o şchioapă, chiar şi atunci când sunt contravenţii.

Da, Al Capone a comis şi din astea, asasinate - „murders”. A dat oamenilor motiv de distracţie, cu băuturi spirtoase, dar a şi indus respect concurenţei la foc automat, îndreptat spre alţi interlopi, ca Dion O’Banion. Numai că nu pentru asta a fost el găsit vinovat. Alphonse Gabriel - Al - Capone n-a făcut închisoare deoarece le-a permis oamenilor să se distreze, când statele le interziceau, ci pentru că s-a sustras de la plata taxelor. La fel ca italienii din America au procedat şi oltenii supuşi austrieci, care, între 1719 şi 1738, dădeau bir cu fugiţii, de la Craiova la Bucureşti. Dar Al Capone, repet, nu poate fi considerat un Pavel Lotru, haiduc care a dezechilibrat bugetul Imperiului Habsburgic ca să le dea ţăranilor galbeni pentru ospeţe câmpeneşti, ci un delincvent, el nu e un martir ca Toma Alimoş, Iancu Jianu, Popa Şapcă, Tunsu şi Baba Novac. 

Nu înseamnă însă că autorităţile au înţeles ceva din neajunsurile Prohibiţiei. Indiferent de percepţie - motivul Al Capone, considerat un element periculos precum liderul sindical Jimmy Hoffa portretizat de Scorsese în The Irishman sau modelul de infractor integru, ca haiducii de baladă - vremurile actuale, cu interdicţii la chef/zaiafet, tind să nască noi Al Capone!

 

×