x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu aruncă ţara în haos

Băsescu aruncă ţara în haos

de Petru Calapodescu    |    24 Iul 2012   •   11:29

Evenimentele se precipita alarmant. Turma (ma rog, stafful) pedelista a reactionat rapid la fluierul baciului si a decis boicotarea referendumului, inclusiv refuzul de a-l supraveghea prin reprezentantii sai in sectiile de votare. Gasca si-a dat arama pe fasa: asta-i felul in care respecta democratia, dreptul poporului de a-si decide soarta. Explicatia e simpla.

Toate analizele si sondajele au demonstrat ca, intr-o proportie covarsitoare, nu doar formatiunile politice responsabile, ci populatia refuza sa-l mai aiba in frunte pe Basescu, sforarul care a dus tara de rapa. Suspendatul si-a dat jos masca democratiei purtata ca la carnaval pana marti seara ("Chem electoratul sa vina la urne") si a cerut el insusi boicotarea., sperand ca astfel sa se invalideze referendumul prin neatingerea pragului de 50%+1, prea concesiv acceptat de Ponta si Antonescu, la presiunea unor oficiali occidentali in uniforma PPE, chemati la arme de Monica Macovei, Cristian Preda si alti mistificatori.. Asa incat, Basescu, cu obrazul gros si hahaind, sa poata reveni la Cotroceni chiar nelegitimat popular, chiar daca n-ar avea nici o mie de voturi favorabile, ci milioane impotriva. La Cotroceni, de unde sa faulteze permanent Executivul.

Toata argumentatia lui Basescu si a camarilei sale e o pura butaforie. Care disimuleaza frica viscerala ca, evacuat definitiv din Palat, pierde influenta asupra serviciilor, a sistemului judiciar, nu-si mai poate apara ciracii si se deschide usa unor anchete si procese ce sunt deja prefigurate de auditurile din ministere (abuzuri, matrapazlacuri, jafuri la vedere, insumand miliarde si miliarde de euro). Basescu tot repeta ca un papagal (nici barem nu-i original, gaselnita lingvistica-i apartine lui Vadim) cuvantul "puscariabili", referindu-se la noii guvernanti. Acestia insa n-au avut cand sa hapaie Bugetul tarii, puscariabilii trebuie cautati in cercul lui Basescu, acolo sunt, cu gramada.

Revenirea lui Basescu la Cotroceni ar fi un dezastru. Abia in aceasta sinistra ipoteza s-ar putea vorbi de o criza politica majora si cvasiireversibila, cu efecte economice si sociale catastrofale. Basescu insusi recunoaste ca nu si-ar respecta atributiile strict constitutionale - n-a facut-o niciodata - si nu va coabita cu Guvernul, de fapt cu majoritatea parlamentara, cu poporul. Referendumul, insa, poate transa aceasta criza in care Suspendatul e gata sa arunce tara, referendumul poate readuce parcursul Romaniei pe un fagas normal.

Cetatenii - indiferent de profesie si varsta - nu au decat sa evalueze ce le-a adus regimul Basescu si sa inteleaga de ce o tara bogata a ajuns, ca nivel economic si de trai, ultima din UE. Apoi, sa se duca sa voteze. In numar mare, cat mai mare, anihiland potlogaria nedemocratica a boicotului. Sa voteze, deci, in favoarea lui Basescu, daca le-a mers bine, daca nu au simtit ca si-a batut joc de ei, i-a jupuit, i-a batjocorit si i-a alungat dintara. Sau sa voteze DA, daca inteleg ca, totusi, tara asta nu-i blestemata sa fie vaca de muls a unei camarile care, in regimul Basescu, si-a facut de cap cat si cum a vrut.

Daca lumea nu va iesi masiv la vot, Basescu va trage iarasi o cacealma poporului roman, iar criza se va agrava. Nu trebuie sa ai un glob de cristal, ca sa prevezi ca ar fi inerente framantarile sociale, chiar tulburarile de strada, cu urmari imprevizibile, pe care, spre a-si salva pentru moment pielea, doar Basescu si gasca lui le pot ignora.

×