x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu îl frige pe Borbely

Băsescu îl frige pe Borbely

de Petru Calapodescu    |    05 Apr 2012   •   10:05

Implicarea lui Taian Basescu - de premier nu mai vorbesc - in heirupismul insrainarii resurselor subsolului romanesc, fie ca-i vorba de aur, cupru sau gaze de sist, inversunarea dubioasa, excedand atributiilor sale constitutionale, cu care acesta foloseste orice prilej spre a face lobby in favoarea unor firme straine, devine, ca ipoteza de lucru, tot mai evidenta. Evenimentele se precipita in acest sens, ceea ce poate duce la concluzia ca "investitori strategici" sau alte structuri extranationale pun o presiune crescanda asupra varfurilor autoritatilor romane. Si nu-i vorba de mereu invocatul FMI, Jeffrey Franks tocmai dezmintind o afirmatie in acest sens a lui MRU. Este absolut scandalos, inadmisibil nici barem in fundul Africii, ca Chevron sa ajunga sa isi amenajeze, in Moldova, cum a descoperit Jurnalul National, pana si depozite de explozibil, iar autoritatile sa faca pe mortu-n papusoi.

Ar fi de observat ca acest sir de precipitari e nefiresc sa fie atribuit doar premierului Ungureanu, care cred ca nici n-a apucat sa citeasca bine dosarele respective si in primul rand nu face decat sa execute prea supus comenzi din Deal. Acolo unde, nu am probe spre a conchide daca dintr-o incapatanare pagubitoare, din ingnorarea intrereselor pe termen mediu si lung ale tarii, ori din alte motive, intervenite cu prilejul vizitei la Washington, Traian Basescu e hotarat - repet: desi nu are nici o cadere constitutionala in acest sens - sa-si duca planul pana la capat.

Nu iese fum fara sa fie foc. Si de asta-data se pare ca, spre a inabusi orice cracnire, s-a ivit ca varf de lance Daniel Morar, cu DNA-ul sau. Imediat ce Laszlo Borbely a declarat ca "atat timp cat voi fi ministru, nu voi elibera autorizatia de mediu pentru exploatarea gazelor de sist, ca si pentru Rosia Montana, fara sa fiu convins ca nu-s periculoase", ministrul mediului a aflat... de la presa ca DNA a cerut Parlamentului aprobarea pentru urmarirea sa penala pentru trafic de influenta: circul de acum un an, cu zugravirea apartamentului cuscrei.

Habar n-am cum se va incheia juridic tevatura, dar punerea pe dricul politic al vicepresedintelui politic al UDMR, nu pentru destule fite si santaje cu care uniunea conditioneaza sprijinul parlamentar , ci pentru "bete-n roate" la afaceri portocalii suspecte, e cel putin ciudata. Cu mult umor, insa, Borbely a remarcat ca "Justitia trebuie lasata sasi faca datoria. Dupa cum stiti, in Romania, Justitia e independenta". N-as zice ca procurorul sef al DNA chiar il vrea la zdup pe Borbely. As crede mai curand ca, daca Basescu il suspenda pe acesta, "traducandu"i cuvantul zdup, i se arata si inlocuitorului pisica si i se pune-n mana pixul cu care sa semneze avizele de mediu. Dosarul lui Borbely, odata harmalaia incetata? Va fi pus la fezandat, sau va fi atat de subred - din incompetenta sau deliberat, nu stiu - incat instanta sa pronunte lesne achitarea.

Apropo. Am o nedumerire legata de dosarul celor opt granzi din fotbal, achitati dupa ce, intr-un dosat DNA (4 ani, 11.000 de file), au fost inculpati pentru transferuri de jucatori manarite, milioane de dolari blatuite, evaziune fiscala etc, procurorii cerand pana la 20 de ani de puscarie. Instanta a decis ca oameni-s curati lacrima. Unul singur a ramas pagubit. Recunoscandu-si corect greseala, ca si atunci cand era un mare jucator, Gica Popescu a apucat sa plateasca imediat ce izbucnise scandalul 400.000 $ taxe neachitate la buget. Ceilalti l-au luat pe "Nu" in brate si asa au ramas. Iar DNA cu inca o "victorie" in extrem de costisitoarea cruciada anticoruptie, in urma careia - vezi si balciurile din vami sau di politie - mai nimeni nu ajunge dupa gratii.

×