x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu îl preferă lui Victor pe Viktor

Băsescu îl preferă lui Victor pe Viktor

de Petru Calapodescu    |    03 Iun 2012   •   11:29

Dragul nostru presedinte a mai demonstrat o data ca stie sa calce-n strachini, chiar cu pretul de a subordona interesele nationale ambitiilor si orgoliilor sale personale. N-a fost destul ca reprezentantii la varf (intre care 9 premieri) din tari UE s-au intalnit la Bucuresti spre a cere sa nu fie redus bugetul de coeziune al Uniunii, destinat statelor mai putin dezvoltate, chestiune in care Romania e vital interesata, dar Basescu n-a catadicsit sa participe la summit. Probabil pentru simplul motiv ca nu se desfasura sub inaltul sau patronaj, ci fusese organizat de premierii roman si polonez. N-a ajuns ca, omenindu-l cu o cafea pe presedintele CE, Jose Manuel Barroso, s-a erijat iarasi in carmaciul politticii economice a tarii, pe care, pe vremea lui Boc, o hotara de unul singur.

A trebuit ca, atunci cand in tara se aflau atatia prim-ministri si inalti demnitari europeni, el sa intinda la Cotroceni covorul rosu doar pentru amicul sau de suflet, cel care, in 2009, i-a fost agent electoral in Transilvania romana, premierul ungar Viktor Orban. Pe site-ul "www.presidency.ro" n-o sa gasiti vreo mentiune privind aceasta intalnirea de la Cotroceni. Nici la programul pentru ziua de vineri al presedintelui, nici vreun comunicat dupa vizita. Purtatorul de cuvant Bogdan Oprea (fosta goarna artagoasa a Elenei Udrea) a tacut si el malc. O fi fost o intalnire intre doi frati de cruce, dar asta putea sa aiba loc la Ciresica sau acasa la Basescu, nu la Presedintia Romana.
Cate ceva, totusi, s-a aflat. "Viktor, ce mult ma bucur sa te vad la Bucuresti!", a exultat Traian, imbratisindu-l pe cel ce nu scapa un prilej spre a emite glose ultranationaliste, cu tenta iredentista, care lezeaza profund demnitatea, chiar suveranitatea tarilor, inclusiv Romania, in care, alaturi de populatia majoritara, se afla si maghiari. Am crezut o clipa ca presedintele Basescu va fi folosit prilejul pentru a avea, in sfarsit, o reactie fata de marlania si agresivitatea presedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo (dar nu numai a lui), care, pe teritoriul romanesc, si-a permis sa califice Guvernul Romaniei ca fiind "barbar, necivilizat si isteric". Pentru simplul motiv ca Executivul de la Bucuresti a refuzat reinhumarea in Romania a ramasitelor lui NyiroJoszef, un cronicar antisemit, antiroman si profascist, un adulator al lui Miklos Horthy. Fie spus, intr-un oras din Ungaria tocmai a fost inaugurat un parc cu numele aliatului lui Hitler, iar doi deputati Fidesz (partidul lui Orban) aduna fonduri pentru o statuie Horthy la Budapesta.
Stiam ca hunii au fost in istorie un popor inclus in categoria navalitorilor barbari, cu fleica fezandata sub saua calului, dar nu facem acum arheologie. Acum e vorba de tropaiala de honvezi si de sloganurile cu care Kover Laszlo infesteaza atmosfera din Transilvania. Era de asteptat ca presedintele Romaniei sa-si fi interpelat amicul Orban in legatura cu asemenea atitudini inamicale, chiar ostile, ale unui inalt oficial ungar. Dar nu. S-a pastrat o inadmisibila politica de strut.
La sfarsitul acestei saptamani, insa, premierul Viktor Orban se va intalni la Bucuresti cu omologul sau, Victor Ponta. Acesta, avand, totusi, sira spinarii, tocmai a declarat ca seful Cabinetului de la Budapesta e dator sa se delimiteze de colegii sai extremisti, daca prefera relatii de buna vecinatate cu Romania. As adauga ca - dat fiind ca mitocanul Kover a anuntat ca la sfarsitul saptamanii vine si el, iarasi, in Secuime, spre a sprijini in alegerile locale ultranationalistii din Partidul Civic Maghiar - exista si institutia "persona non grata". Pe care un Guvern vertical si cu respect pentru valorile nationale ar trebui sa i-o aplice bezmeticului si indezirabilului respectiv.

×