x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu merită o statuie. A înşelătoriei

Băsescu merită o statuie. A înşelătoriei

de Petru Calapodescu    |    26 Iul 2012   •   07:39

Un sculptor care ar avea in proiect o statuie a ipocriziei si inselatoriei in politica, amplasata eventual langa deja celebra Caruta cu Paiate din fata Teatrului National, n-ar fi nevoit sa-si caute prea mult modelul. E la indemana, e perfect si se numeste Traian Basescu. E o chintesenta a personajelor caragialesti, n-ar trebui decat sa i se ia mulajul si sa fie turnat bronzul. Faceti un mic efort de imaginatie si vedeti-l pe soclu, declarand, dupa ce, ca de obicei, si-a modulat vocea, spre a convinge prostimea: "Eu, ca presedinte ales, nu pot sa nu respect o institutie funddamentala, cum e referendumul, asa ca ma voi duce sa votez. Dar ii indemn pe romani sa nu se duca. Pana si nevasta-mea mi-a zis, dragul meu, e prima oara cand nu te insotesc, pentru ca va fi frauda. Se vor fura cel putin vreo doua milioane de voturi".

Omul asta se simte ca pestele-n apa, cand e sa minta, sa insele, sa transfere in seama altora propriile manopere si facaturi. Da, asa e, se vor fura circa 2 milioane de voturi. Dar le fura exact Basescu si gasca lui, cu complicitatea unor parteneri de pe la Bruxelles, inclusiv a agitatei doamne Viviane Reding si a domnului Barroso, care au impus Romaniei ceea ce Comisia de la Venetia dezavueaza: fixarea pragului de validare la 50%+1 din cetatenii incrisi pe listele de alegatori valabile acum... 10 ani!

Adica niste liste din care au disparut, fizic, chiar vreo doua milioane de cetateni cu drept de vot, dar, cum incapabilii (sau uneltele) de la Institutul de Statistica nu s-au invrednicit sa anunte barem cati cetateni majori mai suntem in 2012, potrivit recensamantului de asta toamna, vechile liste continua sa fie jalon.

Imi mentin parerea ca premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu - neobservand capcana - au acceptat prea usor presiunile de la Bruxelles. Cu deplin respect pentru valorile si practicile UE, pentru democratie, piedica pragului nu trebuia instalata, asa cum, de altfel, nu se procedeaza nicaieri in UE, in afara de Lituania. Romania e, totusi si inca, stat suveran, are o insemnata greutate economica si geopolitica, si nu orice cacealma, orice stranut de la Comisia Europeana trebuie sa-i provoace frisoane. Sunt destul exemple, Polonia, Cehia, Irlanda, ba chiar si Grecia, cat e ea de falimentara, cand diferite state membre ale UE si-au impus propria pozitie, necedand supuse.

Raul a fost insa facut, iar acest rau procedural nu are ca scop "salvarea statului de drept", ci, dimpotriva, supunerea lui intereselor unui singur om, Traian Basescu, si ale gastii lui. Adica exact acelei grupari care, de opt ani, dar mai ales in ultimii trei, au batjocorit si au praduit tara, au insultat cu nesimtire poporul ce, taxandu-l ca o adunatura de tampiti, puturosi si betivi. Raul a fost facut, dar poate fi reparat, referendumul poate fi recuperat din inselatoria si deturnarea in care l-a tarat Basescu. Prin simpla si deloc complicata prezenta la urne a cetatenilor care mai cred ca ei sunt cei ce au dreptul sa decida in tara si ca nimeni, nici barem Basescu, nu le mai poate calca in picioare acest drept.

De ei, de alegatori, depinde acum ca, prezentandu-se la vot, indiferent ce optiune ar avea, Da sau Nu, sa demonstreze ca in decembrie 1989 nu s-a murit degeaba, ca o liota de profitori si de demagogi nu-i pot prosti la infinit, refuzand sa plece de langa ciolanul de pe care au razuit toata carnea si din fotoliile in care lor, neamurilor si clientilor lor li s-a latit fundul si le-au facut celulita averile. Romania e la o rascruce. Depinde de electorat daca va reveni intr-o reala democratie, sau se va afunda si mai mult in mocirla unui discretionarism feroce, catre care au impins-o an de an Basescu si camarila lui.

×