x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu, muza şi miza

Băsescu, muza şi miza

de Miruna Munteanu    |    18 Feb 2013   •   15:54

"Am spus că nu o să mă întorc în PDL, dar am zis şi că demisionez în cinci minute". Această singură frază explică perfect cine e Traian Băsescu şi ce vrea el. Îi dezvăluie caracterul, metodele şi, mai ales, agenda. O capodoperă de concizie care a trecut aproape neobservată în şuvoiul de cuvinte tari revărsat de preşedintele României, curat constituţional, pentru a înclina balanţa într-o competiţie internă de partid.

În curând, PDL va avea de ales. Între Blaga şi Udrea. Tusea sau junghiul? Şeful statului nu are nicio dilemă.

Intervenţia jucătorului de la Cotroceni în favoarea Elenei Udrea nu poate să mire pe nimeni. Uluitoare e doar violenţa atacului împotriva celor care i-ar putea zădărnici ambiţiile de şefie în PDL. Ca să-şi impună protejata, Băsescu s-a dezlănţuit împotriva fidelului partid prezidenţial cu o brutalitate care ar trebui să-l facă invidios şi pe Crin Antonescu. Cică azi Partidul Democrat Liberal a ajuns aşa de rău încât o comparaţie cu PSD-ul ar fi nepotrivită şi jignitoare. Pentru PSD. PDL “seamănă în interior cu FSN”, a concluzionat preşedintele.

Rostite de Traian Băsescu, aceste cuvinte sunt de-a dreptul năucitoare. Şi hilare. Pentru că el este arhitectul transformării pe care astăzi o denunţă. El a creat monolitul de oportunism şi slugărnicie pe care şi-a sprijinit guvernele-marionetă. El a condus şi ţara, şi partidul. Cât de bine, se vede cu ochiul liber. S-a văzut şi la urne.

Cel care ar trebui să-şi asume dezastrul electoral de anul trecut este Traian Băsescu, nu Vasile Blaga sau Emil Boc. Tot el este cel din cauza căruia PDL se confruntă acum cu o paralizantă criză de lideri. Zeus nu a tolerat nicio potenţială concurenţă, oricât de firavă. Nimeni nu a putut creşte în umbra deasă aruncată peste partid dinspre dealul Cotrocenilor.

“Elena Udrea e crescută ca şi politician de mine”, mă contrazice preşedintele. În realitate, Udrea nu e crescută, ci fabricată de Băsescu. A fost şi rămâne doar o interfaţă blondă a marelui cârmaci. O portavoce fidelă şi mereu disponibilă. Sprijinindu-i candidatură, Traian Băsescu nu se gândeşte la viitorul partidului, ci la propriu lui viitor.


×