x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu: Puhoi de şmecherii

Băsescu: Puhoi de şmecherii

de Petru Calapodescu    |    09 Iul 2012   •   12:25
Ultima smecherie incercata de Traian Basescu: a mai dat Curtii Constitutionale o tema. Anume, sa constate ca el nu se face vinovat de fapte de incalcarea grava a Constitutiei, de natura sa indreptateasca suspendarea si demiterea sa, ci doar ca, de-a lungul anilor, a rostit niste vorbe, si-a exprimat niste opinii, asa cum, in marinimia ei, chiar CCR i-a permis in 2007. Haida de! Trec peste sintagma ambigua "fapte grave care incalca prevederile Constitutiei", continuta din nefericire in actualul text al acesteia si care ar trebui revazuta la revizuire, deoarece nu exista un subler cu care sa fie apreciata gravitatea si, oricum, nimanui si deloc nu-i e permisa incalcarea Legii fundamentale.
Dar cuvintele presedintelui tarii, mai ales cand e vorba de unul autoritarist, tip Basescu, au taria, efectul faptelor. Imaginati-va urmatoarea secventa. "Bai, Boc, sa deschizi azi televizorul, sa afli de la mine ca ai de taiat 25% din salarii si 15% din pensii". Il vedeti pe lipsitul de vertebre premier luand aceste "cuvinte" drept altceva decat erau, un ordin indiscutabil? Va imaginati ca a cracnit atunci cand tot de la Cotroceni i-a venit porunca, in avalansa de masuri menite sa distruga statul social, sa rada ajutoarele sociale si maternale, sa impoziteze pensiile etc etc? Sau cand i s-a cerut sa angajeze raspunderea Guvernului pe aberante legi ale educatiei si sanatatii?
La Traian Basescu vorbele, atunci cand s-a pus problema trimiterii in mizerie si boala a atator oameni, s-au identificat cu faptele respective. Iar "opiniile de simplu cetatean" au fost tot atatea mesaje de influentare brutala a unor institutii esentiale, adesea a justitiei. Chiar am uitat cum s-a stropsit in public, indignat ca niste procurori cutezasera sa-l retina pe miliardarul Popoviciu, de al carui hatar a beneficiat apoi fiica sa, notarita? Chiar nu mai tine lumea minte cum l-a felicitat cu subinteles pe un judecator pentru alegerea sa la presedintia CSM, inainte de a se fi votat? Ori cum s-a rastit vizavi de hotararile unor instante, care dadusera dreptate unor profesori si functionari publici deposedati abuziv de drepturile lor, iar Boc a aruncat hotararile in sertar pana prin 2016? Ce fel de cuvinte nevinovate, nu fapte, sunt insistentele sale agresive de a ceda pe nepusa masa si pe mai nimic, unor anumite consortii, ultimele resurse naturale ale tarii?

Monica Macovei, Traian Radu Ungureanu si Cristian Boureanu, Blaga, Visan si Spanu, toti ceilalti din cohorta suspenadatului au un tupeu uluitor, indraznind sa vorbeasca despre democratie, dupa ce au calcat-o in picioare. Sa baiguie despre parlamentarism, dupa ce l-au batjocorit ani in sir stand tolaniti in fotolii si nechezand la orice tentativa a Opzitiei de atunci de a promova vreun amendament legislativ sau bugetar. Sa tipe despre prestigiul Romaniei in lume, dupa ce il terfelesc cu dezinformari si minciuni grosolane pe la Strasbourg si Bruxelles, cum ca patria e in primejdie, ca democratia e sufocata de tendinte naziste (?!?), ca se vrea subjugarea justitiei (culmea, pepiniera de viitori inculpati are tocmai culoarea portocalie, asa atesta sumedenia de dezvaluiri din mass-media).

Democratia, sufocata? Oare ce prilej mai democratic sa i se fi dat, prin procedura parlamentara si constitutionala, lui Traian Basescu, decat acela de la vedea, la 29 iulie, daca poporul il mai vrea au ba presedinte? Nu cumva tocmai incredibila stare de alerta care-l domina pe el si pe camarila sa demonstreaza ca stiu prea bine ca au mintit grosolan natiunea si au gestionat fraudulos aceasta tara, iar acum le tremura nadragii ca a venit vremea decontului?

×