x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu şi legea Marelui Reich German...

Băsescu şi legea Marelui Reich German...

de Valentin Stan    |    28 Apr 2007   •   00:00

Fuhrer-ul este purtătorul voinţei poporului, el este independent de toate grupurile, asociaţiile şi interesele. (...) El intrupează voinţa colectivă a poporului in el insuşi!

Oricat ar fi de paradoxal, există in Romania oameni politici in măsură să impresioneze şi altfel decat prin interese veroase, incultură şi capacitate sporită de a produce falii şi sincope sociale. Am fost mereu impresionat de echilibrul imperturbabil, inteligenţa cuceritoare şi incredibilul bun-simţ ale lui Cristian Diaconescu, de la PSD. Nu o dată m-au incantat strălucirea verbului, mintea ascuţită ca un brici şi replica spumoasă ale liberalului Crin Antonescu. Şi, adesea, m-am intrebat cum ar arăta această ţară dacă cei doi ar fi preşedintele şi premierul noştri, oricare ar fi dispunerea intre ei a celor două poziţii in stat! M-am uitat in jur! L-am văzut pe preşedinte hahaind intre două injurături adresate Parlamentului şi pe premierul şovăielnic, intre două "răzgandeli", jucate la cacealma cu "suspendatul"! Zău, nu rentează să speri intr-o astfel de "vecinătate".

Am văzut pe un post de televiziune, acum o zi, două, pe Crin Antonescu incercand să demonstreze unui politician pedist şi unui moderator candva simpatic de ce discursurile recente ale lui Băsescu au prins o patină fascistă. Pedistul era revoltat "sincer", iar moderatorul, "iritat" din convingere! Ca intr-un limerick irlandez, Crin părea prea subtil pentru rima finală, iar moderatorul, mult prea exersat in a răspunde la "incruntările" colegului lui Traian Boc!

Recitesc ziarul "Gandul" din 27 mai 2005, care reproduce cuvintele lui Băsescu: "Preşedintele este sinteza subconştientului colectiv al poporului!". Ascult frazele rostite de preşedintele suspendat la mitingul de duminică, 22 aprilie 2007, din Piaţa Constituţiei: "Nu o să cedez niciodată intereselor de grup in defavoarea intereselor romanilor"! Hm! Unde am mai auzit eu cuvintele astea? Sau, mai degrabă, unde le-am mai citit? Deschid "Readings in Western Civilization", editată de George Knoles şi Rixford Snyder, a V-a ediţie, New York, 1951, la paginile 497-498. Citesc: "Fuhrer-ul este purtătorul voinţei poporului, el este independent de toate grupurile, asociaţiile şi interesele. (...) El intrupează voinţa colectivă a poporului in el insuşi"! De unde este citatul ăsta? Aaaa! Din Ernst Rudolf Huber, "Legea Constituţională a Marelui Reich German", editată in 1939! Vi se pare că există vreo asemănare intre discursul "contactului" cu poporul, practicat de "providenţialul" Băsescu, şi textul tăios, dar "avantat", al construcţiei juridice a statului nazist german?

Ascult din nou banda audio a discursului lui Băsescu din Piaţa Constituţiei: "Vă asigur că voi simţi din timp cand romanii nu mă vor mai vrea. Dar, deocamdată, ştiu că mă vreţi. (...) Vă iubesc, romani, vă iubesc!". Aşadar, preşedintele va "simţi" cand poporul nu il va mai dori! Mda, corect, asta nu este posibil in nazism! Fuhrer-ul nu are cum să ştie cand nu il mai vrea poporul! De ce? Fiindcă este "purtătorul voinţei colective a poporului", nu are cum să nu se mai vrea pe el insuşi! Or, Băsescu este doar "sinteza subconştientului colectiv al poporului"! El va simţi subconştient dorinţa poporului de a se despărţi de el, nu va deveni sclavul propriei voinţe, in detrimentul voinţei poporului!

Vedeţi? Aceasta este diferenţa intre nazism şi democraţie! In nazism "vrei", in democraţie "simţi"! Bietul Crin Antonescu! Oare cat de "irlandez", la rime, trebuie să fii ca să nu inţelegi diferenţa dintre discursul epocii lui Hitler şi scandările "iubăreţe" ale "suspendatului"? Păi, exact atat, cat să mergi la un talk-show pe B1 TV! Şi să crezi că-l poţi convinge pe moderator!

×
Subiecte în articol: basescu editorial poporului