x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu strică tot. Până şi nunta gogoşicii

Băsescu strică tot. Până şi nunta gogoşicii

de Petru Calapodescu    |    02 Sep 2012   •   11:49
Cat de jos poate cobori un om, daca ajunge sa faca experimente politice pana si din nunta propriei fiice?! Putea fi o nunta normala sau un eveniment monden, oricum destul de controversat. S-au adunat beizadele si un regiment de nuntasi din gasca politica si de afaceri pe seama statului, o lume eterogena, de la Udrea, Videanu, Popoviciu, Paul Lambrino, la regele Florin Cioaba, ca Bercea Mondial, saracul, n-a putut veni. Au fost angrenate excesiv institutiile statului - batalioane de sepepisti si de jandarmi , de stranutau tufisurile de la Snagov. S-a etalat o sfidatoare bogatie, deseori ocult obtinuta. A fost acaparat abuziv un palat deja contractat etc.
Dar totul a devenit un rateu care a intunecat asteptarile tinerei perechi. Pentru ca socrul mic a vrut sa foloseasca evenimentul drept un prilej de evaluare a propriei situatii dupa revenirea la Cotroceni, rusinoasa si frauduloasa, din punctul de vedere a 7,4 milioane de alegatori, precum si ca o tentativa de a aparea din nou in public, ascunzandu-se dupa o rochie de mireasa, dupa o penibila tacere de zece zile. Si sperand ca astfel sa capete clementa multimii, sa faca o bresa in valul de proteste, sa pacaleasca iarasi si iarasi lumea.
S-a inselat. Iar huiduielile si fluieraturile cu care a fost intampinat nu doar la primarie, ci pana si la biserica (desi jandarmii iarasi i-au tinut la mare distanta pe contestatarii care n-aveau catusi de putin de gand sa dea cu pietre, lasandu-i in apropierea lacasului doar pe basistii pe care activistii portocalii ii dotasera cu buchete de intampinare) i-au demonstrat cu prisosinta ca nu mai are ce cauta in mijlocul oamenilor. Ca vara torida i-a secat definitiv baile de multime si ca mai poate sta, depinde si asta cat timp, cel mult ascuns dupa zidurile Cotroceniului, dar auzind si acolo, zilnic, huiduielile multimii care i se plimba sub fereastre, invinuindu-l ca i-a furat voturile si ca a dus tara de rapa. Basescu putea, totusi, evita lesne momentele penibile de sambata, daca renunta la a incerca marea cu degetul, transformandu-si pana si fata in cobai.
Se putea foarte simplu ca intreg evenimentul sa fie organizat numai la palatul Snagov. Putea veni acolo primarul local (nu cel din puscarie, cel nou), pentru patriarh n-ar fi fost nici o problema sa trimita tot acolo cativa preoti, si gata. Da, dar astfel Basescu nu s-ar mai fatait prin oras si n-ar mai fi varat batul prin gard, sa vada pana unde poate zadari oamenii.. Pentru ca asta a fost scopul lui., sa revina la statutul de jupan caruia nu-i pasa de nimeni si de nimic, ci se inversuneaza sa arate ca el e stapanul si al primariilor, si al institutiilor statului, si al strazilor, si al orasului, al tarii in intregul ei. Indiferent cine si cum plateste costul acestor ambaturi prin nimic justificate si din ce in ce mai penibile prin regia ieftina cu care sunt puse in scena.
Basescu nu mai are nici ce, nici cui nimic de demonstrat. De 23 de ani, dar mai ales in ultimii opt, numai asta a facut si face. Strica tot pe ce pune mana, seamana dihonie, se tine legat cu franghii pe un soclu pe care nu scrie competenta, abnegatie si dragoste de tara, ci aroganta, clientelism, spirit de clan, indiferenta fata de optiunile si chiar reactiile vehemente ale populatiei. Exprimate la 29 iulie si prin forma matematica a voturilor numarate. Care, dincolo de aberatiile Curtii Constitutionale, ar trebui sa-l indemne spre decenta minima de a-i da demisia. Nu de onoare, e o notiune prea complexa. Ci de necesitate . Asa cum ii cere zilnic si cu orice prilej multimea.

×