x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu varsă minciuni în gondola veneţiana

Băsescu varsă minciuni în gondola veneţiana

de Petru Calapodescu    |    11 Sep 2012   •   12:03

Cine sta de vorba cu Traian Basescu trebuie sa poarte o masca de gaze. Altfel, risca sa inspire valul toxic de minciuni, dezinformari si soparle pe care acesta le debiteaza in flux continuu. Cu naturalete, cu dat nativ, dar si indelung exersat pe seama prostilor pe care, de 23 de ani in politica, i-a tot dus cu presul, fara ca ei sa-si dea seama de gravitatea si dimensiunea facaturilor sale. Abia in aceasta vara s-a atins un punct critic si 7,4 milioane de alegatori au vrut sa-l evacueze. Dar el anticipase de mult riscul si-si pregatise in catacombe un minutios sistem de aparare, bazat nu atat pe pionii sub acoperire din institutiile democratice esentiale ale statului, in primul rand Parlamentul, cat pe structurile represive (Parchetul, serviciile), sau cele capabile sa caroteze orice demers institutional sau individual contra sa (CCR, CSM).

In plan extern, reteaua de ambasadori si consuli numiti si struniti strict de catre el, ca si alti reprezentanti (ai ICR, ai SIE), basca niste concesii majore, de ordin economic si politic, i-au asigurat audienta si influenta in importante cancelarii si institutii europene, care, cand a avut nevoie, i-au sarit in ajutor. Supracapacitate si de tipetele descreierate ale trompetilor de la Cotroceni ca in Romania are loc o lovitura de stat, iar democratia e in primejdie de moarte.

Asta a fost reteta prin care Basescu s-a salvat cu greu, dar s-a salvat, iar acum o foloseste pentru a-si desavarsi opera. Cerand si institutiilor amintite, mai ales Parchetului sau drag, sa-si continue, zanganind catusele, lucrarea de hartuire a adversarilor politici, de subminare a autoritatii Guvernului si Parlamentului, de intimidare a electoratului, in perspectiva alegerilor din decembrie, cand spera ca, tot prin manevre de culise, cum e deprins, sa-si readuca sleahta la putere. Fericindu-i din nou pe romani cu o garnitura de tip Udrea, Videanu, Paul-Vass, Boagiu, Ialomitianu, Botis, Traila etc. Adica, acei artizani ai dezastrului economic, ai sistemului de drenare a fondurilor publice, inclusiv europene (multe blocate acum, dupa cum a anuntat CE, din cauza neregulilor si fraudelor din perioada 2009-2011). Si care au si reinceput sa iasa de prin vizuini.

In aceste zile, Basescu si garnitura sa vor sa-si lustruiasca diversiunea, tragand in piept si trimisii Comisiei de la Venetia. In a caror "gondola" au rasturnat, in cursul discutiilor de la Presedintie, de la CSM sau de la PDL, un morman de minciuni si diversiuni. Basescu a vorbit iarasi despre "un lant de abuzuri ale Parlamentului si Guvernului", sarind ca lacusta peste amanuntul ca pana si CCR a recunoscut ca actele din aceasta vara au fost absolut constitutionale. CSM s-a plans, nici nu se putea altfel, de presiuni politice. S.a.m.d., placa stiuta.

Personal, nu-mi fac mari iluzii in privinta unui raport clar, transant si nepartinitor al delegatiei Comisiei. Ar fi insa suficient daca ar constata ca a fost impus un prag de participare la referendum aberant si abuziv, in contradicttie chiar cu recomandarile Comisiei de a nu se fixa nici un prag. Sau ca Basescu&Co au lezat profund principiile democratice, sabotand referendumul si fortand evaluarea rezultatelor prin prisma unor date demografice de mult depasite. Ar fi suficient, dar nu cred ca se va si intampla. Pana la urma, soarta poporului sta tot in forta sa, in masivitatea prezentei si decizia civica de la alegerile din 9 decembrie.

×