Oare Raed Arafat ar vrea să fie considerat, așa, ca intelectual, un membru al elitei românești, precum era - îmi vine acum brusc în minte! - Mihail Sebastian?
În fine, Nea Mărin, cu înțelepciunea sa moromețiană, nu mai conduce România. După 1989, șocul cultural resimțit în urma departernalizării societății, atunci când a spus formal că nu mai dorește un conducător unic, l-a propulsat la putere pe Nepotul Sucă. Spun formal, fiindcă mereu au fost unii care s-au erijat după aceea în călăuze ale poporului. Dar au fost Sucă, responsabilitate zero și cunoștințe aproximative, situație ce a făcut din generalizarea corupției un mod de viață unanim acceptat. Nepotul Sucă e bun pentru divertisment, însă un simbol al unei mentalități care nu ajută România să crească, deși e prezent la cele mai înalte niveluri decizionale, atât formale, cât și informale.
Chiar așa, oare o fi invidios Klaus Iohannis că nu-i palestinian? Dar Ludovic Orban?
Acum înțeleg de ce a vândut Ceaușescu evrei, ca să rămână cu palestinienii lui. Dacă și-ar fi dat seama că mixul rațiune-emoție se face foarte prost la noi păstra evreii și nu era interesat de palestinieni.
Din păcate, în momentul de față, nu mai avem nici evreii care aduceau echilibrul în Moldova, nici germanii care o făceau în Transilvania și apoi - împreună cu evreii - în Vechiul Regat. Am preferat să-i vindem la bucată, cei care s-au mutat cu tot cu cal în casele lor s-au bucurat, și am ajuns la fel de dezechilibrați ca înainte să fi venit ei.
Privind retrospectiv, evreii, ca urmare a interesului lor mare pentru educația copiilor, le-au asigurat un avantaj comparativ în societate și i-au făcut principalii participanți la diviziunea muncii, pe baza căreia funcționează economiile de piață. Prin contrast cu aceia cu caii, care „investesc” puțin spre mai deloc în copiii lor și îi lasă să fie crescuți de societate.
Iată de ce unii sunt principalii promotori ai capitalismului, iar ceilalți ai socialismului. Și de ce, în prezent, România e mai mult socialistă decât capitalistă.
Dar dacă tot am pomenit de educație, merită subliniat că în 10 ani o să ia toți 10 la Bac, însă numai ciudații vor avea habar să scrie.
Se vede că politicul a depreciat sistemul educațional ca să pară el deștept. Acum avem elite!
Și nu vreau să închei înainte să întreb: Dintre cei menționați, care-s aceia care au un stat al lor? Cu precizarea că cei care-l au reușesc să impună un mod de funcționare transparent și acceptat la nivelul societății ce corespunde unui astfel de statut. Respectiv nu se ascund sub alte nume ca să sugereze voalat că e vorba despre ei.