x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Blaga, buldogul ajuns şopârlă

Blaga, buldogul ajuns şopârlă

de Petru Calapodescu    |    04 Iun 2012   •   10:59
Vasile Blaga imi era, mie, ca si multor altora, unul dintre putinii lideri pedelisti pentru care nutream o oarecare simpatie. Generata de faptul ca parea sa aiba o coloana vertebrala mai putin flexibila, nu in fata butaforiei Boc, ci chiar si a jupanului de la Cotroceni, ba nu se sfia sa-i zica "zat!" pana si Elenei Udrea. Incapatanarea calma, dar uneori amenintatoare, cu care-si urmarea scopul, parea sa indreptateasca porecla "Buldogul". Toate astea, amprente ale unei personalitati puternice, ale unui politician versat, defineau un personaj destul de rar pe scena romaneasca si estompau cat de cat acuzele care i se aduceau (cum ca ar fi amestecat, direct sau prin familie, in afaceri oneroase, ca are o prosperitate cam greu de explicat prin veniturile unui simplu politician, ca face trafic de influenta etc).
Am devenit circumspect atunci cand, in tevatura cu debarcarea lui Geoana de la sefia Senatului, Blaga - papusarit probabil de Basescu, ca doar n-o fi decis Boc cu capsorul lui - s-a repezit sa insface ciolanul de presedinte. In comentariul "Amutirea Buldogului", anticipam atunci ca, astfel, lui Blaga - de altfel, furios pentru modul mizerabil in care fusese lucrat la Conventia PDL pentru postul de sef al partidului - i se astupa gura cu care mai cartea la adresa lui Basescu si a staff-ului portocaliu, fiind redus la postura de instrument docil si de trompeta a cuplului Basescu-Udrea. Postura in care Blaga s-a afundat tot mai mult, renuntand la un comportament pertinent si ajungand o simpla soparla, strecurata pe sub pietre sau pe sub usa, spre a deruta. Intr-o singura luna de la instalare, Guvernul Ponta a primit din partea pedelistilor iubitori de "stabilitate politica" lovituri sub centura cat nu primisera ei in ani de zile. Cu o tactica de gherila, cu lunetisti ascunsi prin hatisuri, dar si cu tate la vedere, portocalii au luat la tocat ministru dupa ministru, tragand cu gloante evident pregatite in laboratoarele de parsivenii din Deal. In acest scenariu cu bataie catre alegerile parlamentare, a fost trimis in transee si fostul Buldog, devenit soparla.
Este indubitabil ca sansele electorale ale portocaliilor (revopsiti, in dispeare de cauza, in verde, albastru sau cacaniu, poate mai pacalesc o data alegatorii), devoalati de auditurile din ministere drept niste incredibili jefuitori de buget, sunt nule. Isi leaga farama de speranta de o absurditate - spargerea USL inainte de alegeri, act la care doar niste iresponsabili ar recurge. Pe toate caile, inclusiv prin intermediul unor cartite, PDL incearca disperat sa induca zazanie in USL-ul creditat cu peste 60%. Aici, mizandu-se pe (fosta) credibilitate a lui Blaga, a fost pus acesta sa joace un rol de Mama Omida, de oracol, rol care i se potriveste ca nuca-n perete. "Crin Antonescu nu va mai fi candidat la presedintie, nici presedinte in 2014, n-o sa mai fie viabil pentru social-liberali", arunca sentinta pe piata Blaga, vrand si el sa-i incaiere pe Ponta si Antonescu. Hai sa fim seriosi, nici copiii nu mai gireaza asemenea "profetii".
Dar, daca Vasile Blaga tot tine mortis sa anticipeze evolutiile politice, ar avea mai la indemana alt subiect: isi termina Basescu la Cotroceni cei cinci ani ai celui de al doilea mandat? Sau va fi demis? Ori, intelegand ca nu poti fi presedinte cu sub 10% credibilitate, va avea decenta sa demisioneze, optand pentru o viata respectabila, cu 75% din actuala indemnizatie, cu limuzina, casa si sepepisti, cu puhoi de alte privilegii? Asta, da, e o tema de actualitate asupra careia s-a putea pronunta si proaspatul vizionar Blaga.

×