x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Borcea, dresor de mercenari

Borcea, dresor de mercenari

de Dan Dumitrescu    |    14 Sep 2009   •   00:00

Televiziunile care se vor în actualitate 24 de ore din 24 au fost salvate sâmbătă seară de un mare incediu declanşat în Pipera. La un depozit de cauciucuri. Imaginile erau uşor înfricoşătoare chiar şi pentru privitorii de la distanţă. Văpăi uriaşe, într-un dans nebun, care parcă ironizau excesul de zel al pompierilor. Flăcări de un roşu diavolesc care să împleteau cu nişte munţi de fum mai negri ca moartea. Relatările de la faţa locului sacadau şi ele panica. La un moment dat am crezut în împlinirea iadului de pe pământ. Din cauza unor scânteieri care săgetau bolta înnegurată am crezut că flăcările au atins şi vreun depozit de materiale explozibile. Îngrijorarea n-a fost durabilă şi nici întemeiată. Depozitul de cauciucuri îşi vedea liniştit de dezastrul său fierbinte. Iar scânteierile care au reuşit să-i complexeze efectele la vedere veneau dintr-o altă parte. Era vorba despre nişte mari focuri de artificii care acompaniau probabil nişte tineri căsătoriţi în petrecerea lor cu onoraţii comeseni. Contrapunerea celor două evenimente m-a liniştit. Dar m-a liniştit certându-mă parcă, pentru că am fost atât de idiot încât să pun botul la îngrijorarea altora, a ălora cu incendiul.

Mi-am separat trăirile afective de evenimentul caloric domiciliat în Pipera şi, inevitabil, m-am întors la preocupările de dinaintea declanşării incendiului. Grea corvoadă. Mi-am adus aminte că nu trecuse mult timp de când asistasem la meciul Dinamo - Oţelul Galaţi. O altă catastrofă. O ruşine de meci în care fotbalul a fost pârjolit mai abitir decât a pârjolit focul depozitul de cauciucuri din Pipera. Iar peste jenanta prestaţie a pârâţilor din Groapă, ca şi în povestea precedentă, s-a înălţat, ca un foc de artificii, prostia scânteietoare din comentariile prin care Borcea încerca să justifice eşecul dinamoviştilor.

Borcea a pus tunurile pe fotbaliatorii de la Dinamo pe care i-a numit mercenari. Cred în sinceritatea lui Borcea aşa cum cred şi în incapacitatea lui de a conduce. El îi acuză pe mercenarii din Groapă fără să-şi dea seama că este chiar omul care a antrenat cu mare hărnicie mercenariatul la Dinamo. Borcea nu are calităţile care să-l facă respectat la Dinamo. El îşi cumpără poziţia privilegiată. Cumpără pe bani şi favoruri. La petreceri este mereu fruntaşul din capul mesei şi dă bani fotbaliştilor ca la lăutari. A premiat maneaua din Ghencea, căci despre fotbal nici nu putea fi vorba!, doar pentru că rezultatul l-a avantajat în miştourile sale cu Gigi Becali. Mai spunea Borcea că antrenorul Mario Bonetti nu poartă în nici un fel responsabilitatea rezultatelor proaste ale echipei. După o asemenea observaţie, repetentul mai rămâne o dată repetent. Păi antrenorul nu este doar ăla care stă pe bancă. Antrenorul este şi cel care aduce o echipă nepregătită în teren. Tot antrenor este şi acela care nu ştie cu câte ghete de stângul şi cu câte ghete de dreptul trebuie încălţată echipa cu care începe meciul. Comentariile lui Borcea ar putea rămâne în neghiobia lor fără să doară. Grav este însă faptul că această incompetenţă grosolană provoacă efecte prin puterea de decizie pe care Borcea o are la Dinamo.

×
Subiecte în articol: editorial