x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale “Cacialmaua” din Balcani

“Cacialmaua” din Balcani

de Vasile Leca    |    15 Aug 2015   •   17:32

In calatoria anuala, de vara din Balcani ,am intalnit frecvent nedumerirea “cum este posibil ca a un stat sa se imprumute in nestire si apoi sa negocieze refuzul returnarii” . Nimic mai simplu pentru ca ce s-a intamplat in Grecia dupa victoria Syrizei totul a devenit posibil si a pavat drumul fundaturii in care se avantat aceasta tara balcanica.

In sase luni de guvernare, greci au primit atatea mesaje incat nauciala s-a instalat cu toata seriozitatea in viata pastratorilor democratiei.Promisiunile Syrizei inainte si dupa castigarea alegerilor, au infierbantat gandirea oamenilor simpli si nu numai, si au favorizat visul “frumos”al scaparii de austeritate .

In tot acest timp, creditorii internationali opservau cu nedumerire lipsa de profesionism a noilor lideri de la Atena privind mult mai atent problema recuperarii datoriei.Promisiunile electorale au atras atentia creditorilor dar in mod deosebit modul fantezist in care noii politicieni vedeau in forta economiei tarii rezolvarea situatiei.O economie care arata altfel astazi.

Un aspect a tradat neseriozitatea negocierilor cu Troica financiara prin incercarea implicarii altor parteneri precum Rusia, SUA, si chiar a unor tari din BRICS( Brazilia ,China, Rusia, India ,Africa de Sud).

Pentru a se justifica impotriva masurilor cerute de Occident ,Syriza a aruncat la masa negocierilor o tactica de diversiune, referendumul . O tactica “ glumeata “ pentru ca a cere poporului sa accepte altceva ce s-a promis in alegeri, ar fi fost imposibil.

Existenta unor posibilitati viabile la achitarea datoriei nu usurau situatia pentru ca ele nu existau decat in mintea guvernantilor de la Atena.Pe cealalta parte, Europa isi desfasura jocul, mahnita “pentru spectacol”dar pregatita pentru final.Francois Hollande asigura Grecia” ca o sustine in disputa cu Germania dar cu niste cedari”

Cele de mai sus pot configura o cacealma care cu greu se poate desprinde din specificul Balcanilor. Jocul dintre Europa si Grecia a lasat, incet dar sigur, ideia ,ca este timpul concentrarii atentiei pe un program serios de returnare a datoriei.In final, Uniunea Europeana a obtinut mai mult decat initial ,al treilea program de ajutor, ce cu siguranta va trezi la realitate multa lume.


 

×