x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Calul troian

Calul troian

de Petru Calapodescu    |    09 Feb 2012   •   13:20
Calul troian

In doar doua secvente ale unei emisiuni informative a Antenei 3, am vazut miercuri doua Romanii. Pe la Ramnicu Sarat, localnicii se chinuiau cu lopetile sa-si scoata din casele acoperite de nameti vecinii batrani sau bolnavi, prinsi acolo cu tot cu copii, iar un tren cu 750 de calatori izbutise sa se tarasca pana intr+o gara, dupa ce statuse inzapezit 60 de ore, "fortele" conduse de Alexandu Nazare (de ieri, ministrul transporturilor, drept care, la Focsani, o strada a fost iute deszapezita pana la locuinta parintilor sai) dovedindu-se a fi neputincioase si incompetente. Tot in direct, pe culoarele Parlamentului, adusi cu avioane speciale sau cu coloane mecanizate, alesii Puterii isi impingeau cu o mina trufasa gusile si burtile spre salile unde aveau sa bifeze audierea candidatilor la portofoliile de ministri.

Mi-e teama ca acest nou cabinet va fi, pentru interesul national, mai nociv chiar decat adunatura de papagali in fruntea careia Emil Boc se credea a fi premier de-adevaratelea. Mie teama ca, nebanuindu-l de rele intentii, Mihai Razvan Ungureanu a acceptat rolul ingrat de a fi doar o interfata inteligenta si culta, prin care, de fapt, Traian Basescu incearca sa-si spele propria imagine sau, cel putin, sa reduca presiunea din partea electoratului, prezent zi de zi in strada si continuand sa ceara vehement demisia si a presedintelui, ca si alegeri anticipate, ca singura solutie de normalizare a vietii politice si a aducerii tarii pe un fagas firesc.

Asa stand lucrurile, noul guvern - nimeni nu o sa ma poata convinge ca Ungureanu a avut un cuvant hotarator in stabilirea listei - nu este decat un cal troian, prin care se vrea amortirea protestelor populare. Mai mult decat programul (cam mult spus) prezentat in doar un sfert de ora de noul premier si continand reluari masive din maculatorul lui Boc, au fost la Parlament doua momente derutante. Unul, alocutiunea abila a senatorului PDL Radu F. Alexandru, care indemna ipocrit Opozitia la un soi de Hora a Unirii: "Hai sa dam mana cu mana!... Avem nevoie de pace, de dialog". Dar cine i-a impiedicat pana acum pe portocalii sa procedeze asa?! I-a dezmeticit strada?

Al doilea moment a fost discursul, explicit in numele USL, al lui Victor Ponta, care, extrem de concesiv cu acest cabinet de personaje stranii sau controversate, a cerut premierului sa-si asume vreo 15 programe (multe imposibil de indeplinit pana la alegeri, pe care Ponta nu le-a mai revendicat ca anticipate), in schimbul spijinului parlamentar.

Interesant si de vazut cum va evolua chestiunea, dar, raspunzandu-i, Mihai Razvan Ungureanu s-a referit la cooperarea cu PSD. Parca stiam ca USL cuprinde si alianta PNL-PC...

×