x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Căpitanul Val-Vărtej

Căpitanul Val-Vărtej

de Dan Constantin    |    03 Noi 2007   •   00:00

La inceputul anilor ’70, un serial de televiziune făcea deliciul copiilor, dar şi al multor adulţi. Personajul principal, căpitanul Val-Vărtej, era interpretat de un mare actor, Dem Savu, iar replica o primea de la Nicolae Gărdescu, pe post de marele mincinos, Baronul Munchhausen.


La inceputul anilor ’70, un serial de televiziune făcea deliciul copiilor, dar şi al multor adulţi. Personajul principal, căpitanul Val-Vărtej, era interpretat de un mare actor, Dem Savu, iar replica o primea de la Nicolae Gărdescu, pe post de marele mincinos, Baronul Munchhausen.


Pe atunci se forma pentru a străbate mările şi viitorul mare cărmaci Băsescu Traian. Cred că Val-Vărtej i-a marcat personaliatea, iar Baronul Munchhausen, caracterul. Cum să explici altfel comportamentul domnului preşedinte, care interpretează zi de zi, intr-o perfectă simbioză, cele două personaje? Ar fi instructiv ca TVR să reia serialul comic pentru a putea face legătura cu tragicomedia de astăzi.

Dl. preşedinte Băsescu Traian invărte vorbele bine, iar cănd moraru ii suflă in pănze declanşează un taifun in paharul cu apă al televiziunilor cu rating mic.


Urmărind "ieşirea" de pe Calea Victoriei am fost convins multe minute că o cameră pirat transmitea monologul unui golan aciuat in vitrina ce dă spre stradă a studioului TV. Sunt frecvente apariţiile unor boschetari care zăbovesc seara pe bordura de vizavi de Romarta in speranţa că vor fi prinşi şi ei in cadru la B1, ca să ştie neamurile de ei că mai mişcă.

Şocul a fost cănd am realizat că golanul este chiar in studio şi, avănd acces nestingherit la antenă, se lua in gură cu toată lumea. Jalnică prestaţie!

Căpitanul Val-Vărtj din 1971 a imbătrănit urăt. Este schimonosit de ură, fiecare vorbă are venin, vrea să-i "rezolve" pe toţi criticii politicii imbecile pe care o duce. Invrăjbirea pe care o seamănă cu osărdie in toate straturile sociale o stropeşte, o pliveşte şi o ajută să crească precum face grădinarul cu o plantă dragă inimii. Dar această plantă este otrăvitoare şi va sfărşi prin a-şi intoxica ocrotitorul.


Val-Vărtej ajuns in fruntea ţării a pus cap compas pe un punct greşit. Nimeni nu mai are voie să-i atragă atenţia, nimeni nu este scăpat din vedere de serviciile subordonate preşedintelui pentru supravegherea adversarilor. Căpitanul Val-Vărtej a luat-o razna şi riscăm, suiţi fiind pe corabia lui, să fim puşi pe mal. Chiar dacă şi-a reinnoit brevetul de navigaţie, personajul de pe Calea Victoriei s-a arătat total debusolat, nervos, transpirat, nesigur pe traiectul măinilor şi cu fugă de idei.

Cred că ministrului Nicolăescu nu-i va fi greu să aibă probe in procesul cu Traian Băsescu.


Era să uit. La mulţi ani, domnule preşedinte, sănătate sus, că-i mai bună decăt toate!

×
Subiecte în articol: editorial