x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Castigurile PNL

Castigurile PNL

de Ion Cristoiu    |    07 Dec 2006   •   00:00
Castigurile PNL

Ceea ce presa a numit Criza politica, fortand fleacul politic pentru a suplini in materie de tiraj, absenta unei noi casnicii Irinel - Monica, s-a incheiat cu o chelfaneala de nici un interes. O banala chelfaneala pentru ciozvarta. Chiar daca n-a fost criza, ci doar agitatie, nu strica un scurt bilant sub intrebarea: cine a castigat si cine a pierdut.

Oricat de ciudat ar parea, in planul scenei noastre politice, toata lumea a avut de castigat ceva. PD, pentru ca a pus mana pe un nou departament bun de muls. Alaturi de Transporturi, Ministerul Economiei si Comertului e o veritabila pestera a lui Ali Baba, in care se pregatesc sa dea buzna cei 40 de clienti politici ai PD si ai lui Traian Basescu. PSD, pentru ca a mai aflat lumea ca exista. Platformistii, pentru ca un Comunicat emis de PD i-a luat in seama. PC, pentru ca, in chip nesperat, si-a atins scopul: crearea impactului mediatic de rasunet si, mai ales, a impresiei ca au contat ceva in ecuatia Coalitiei si pe scena politica o data ce iesirea lor de la guvernare a provocat o asa de mare criza. Desi a primit din ciozvarta doar hartia care o invelea, indeobste aruncata la gunoi, PNL se poate declara multumit. A rezolvat afacerea de la Agricultura.

Nu intamplator, Traian Basescu si-a exprimat public bombaneala, pentru ca premierul nu i-a trimis, o data cu propunerea de revocare a lui Gheorghe Flutur, si propunerea de numire a unui inlocuitor. Fiindu-i greu sa respinga zvarlirea afara a Platformistului-sef adjunct, presedintele putea bloca miscarea PNL, respingand pe cel propus drept inlocuitor. Calin Popescu Tariceanu a intuit manevra si a trimis doar propunerea de revocare.

Presedintele isi amanase insa scandalul pentru momentul cand i se va trimite propunerea de numire a unui nou ministru. Afland, gratie Serviciilor peste care e vataf, propunerea PNL, Traian Basescu s-ar fi opus numirii pe motive de dosar. Evident, dupa ce, in prealabil, oficiosul Palatului Cotroceni, Evenimentul Zilei, ar fi primit si publicat, la comanda, o campanie impotriva liberalului propus de PNL. Asa se explica sovaiala PNL de a numi si trimite la Cotroceni un inlocuitor al lui Gheorghe Flutur. Negustoria prin care PD a primit Ministerul Afacerilor Fabuloase le-a dat liberalilor siguranta ca Traian Basescu il va accepta pe Dan Motreanu. La o privire mai superficiala, pretul platit de PNL e prea mare prin pierderea Ministerului Economiei si Comertului.

Calin Popescu Tariceanu si-a concentrat aproape exclusiv energiile pe rezolvarea crizei interne din partid. Platforma lui Stolojan e primejdioasa pentru actuala conducere a PNL doar in masura in care liderilor centrali si locali li se va oferi, fie si in perspectiva, un avantaj. Pusi in fata ofertei Stolojan, cei mai multi liberali socotesc ca ar putea pierde vrabia din mana pentru cioara de pe gard. In aceste calcule, un rol fruntas il detine imaginea lui Calin Popescu Tariceanu de persoana forte, de care depind posturile si privilegiile. Scoaterea lui Gheorghe Flutur din fruntea bucatelor agricole a fost o lovitura maiastra, la care nu se astepta nici fostul titular, incredintat de Theodor Stolojan ca Traian Basescu se va face cazemata a Armatei Rosii in calea acestei demiteri. Posibila contralovitura prezidentiala - refuzul de a-l numi pe Dan Motreanu - ar fi fost un mare insucces pentru Calin Popescu Tariceanu. Traian Basescu a semnat decretul de numire al fruntasului PNL. Dovedind eventualilor candidati la dizidenta ca mai are in mainile sale painea si cutitul.

P.S. Ajuns intr-o criza de tiraj si, evident, de profit, prin plecarea echipei Halpert, cotidianul Libertatea reproduce pe pagina intai a numarului de ieri o ditamai poza porno. Proprietarei unor sani de consum intens in caminele de nefamilisti i s-a adaugat, in vederea publicarii, doar un zbenghi de carpa, care mai mult descopera decat ascunde ceea ce zicala autohtona spune ca-i vede nasul finei o data in viata. Astfel de publicatii sunt vandute peste tot in lumea civilizata in tipla si pe strazi laturalnice, nu in centru, alaturi de ziare serioase. Un moment semnificativ din campania Trustului Ringier de promovare a presei-prezervativ, sub semnul credintei ca romanilor li se pot vari pe gat deseuri refuzate in Occident.
×
Subiecte în articol: editorial pnl