x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cenuşa din vatra ţării n-o vindeţi?

Cenuşa din vatra ţării n-o vindeţi?

de Petru Calapodescu    |    29 Mar 2012   •   08:49

Englezii sunt niste idioti. Bulgarii, niste tampiti. Celelalte multe tari europene care se opun categoric exploatarii gazelor de sist prin actuala tehnologie - extrem de invaziva si care implica riscul cert al otravirii panzei freatice, ba si al unor cutremure deosebit de primejdioase, de suprafata - sunt conduse de guverne incapabile sa serveasca interesele natiunilor lor, prin exploatarea rapida a acestor resurse.

Sediul inteligentei si flexibilitatii manageriale s-a concentrat, pentru Europa, in Piata Victoriei, prin cotloanele Guvernului si sub semnatura premierului. Acesta, cu o incredibila nonsalanta, unii o numesc lipsa de raspundere, a semnat o hotarare prin care sunt validate acordurile petroliere de explorare-exploatare incheiate de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale cu Grupul american Chevron, pentru gazele de sist de pe alte 270.000 ha (Adamclisi, Vama Veche si Costinesti), dupa cele 600.000 ha de la Barlad.Guvernul Ungureanu isi asuma astfel o crima nu doar ecologica, ci si economica, Romania alegandu-se si de asta-data cu praful de pe toba.

Cele vreo 4% dividende nu inseamna nimic, iar gazele scoase cu forcepsul nu vor asigura nici o independenta energetica: Chevron ori le va exporta, ori i le vom plati cu varf si indesat.

Aceasta tranzactie nu e altceva decat un nou tun, o noua afacere cetoasa (cu clauze confidentiale), de parca MRU si trupa lui ar instraina mostenirea de la bunica, nu patrimoniul tarii. Afacerea vine la cateva zile, dupa alta, cel putin la fel de scandaloasa: vanzarea CupruMin. 60 % din rezervele tarii, plus mari cantitati de aur, argint si alte metale, in folosul unui obscur investitor cu parteneri canadieni si americani, care au de platit 200 milioane (inca nici n-au banii, halal bonitate!), pentru zacaminte de 20 miliarde de euro, de la Rosia Poieni.

Am oarece nedumeriri, si intreb, nu dau cu parul. Cum se face ca febra acestor afaceri a crescut brusc dupa vizita la Washington, de acum cateva luni, a lui Traian Basescu, vizita mijlocita de serviciile secrete? Cum se face ca, inclusiv prin interventii in plenul Parlamentului, presedintele nu doar ca sustine fara rezerve, ci efectiv preseaza Guvernul sa incheie asemenea afaceri, nemairamanand romanilor nici barem cenusa din vatra? Asta, in timp majoritatea tarilor nu-si scot la mezat, pe nimic, ultimele resurse naturale. Unde au de gand sa gaseasca aparari membrii Cabinetului, care incheie astfel de afaceri paguboase (vezi si privatizarile din zona energiei electrice) care, o data si o data, vor fi asimilate cu subminarea economiei nationale? Din ce mameluci sau manjiti e alcatuit Parlamentul Romaniei, de nu intervine? De ce, abstractie facand obstea barladeana, restul societatii civile doarme, asteptand sa i se fure si perna de sub cap? In ce tara (mai) traim?

La aceasta ultima intrebare, raspunsul l-am primit ieri, de la Tecuci. Acolo, un batran de 81 de ani a fost incatusat pentru ca, infometat, furase un salam. Asa-i trebuie, daca nu s-a gandit sa praduiasca o mina de aur, un zacamant de cupru sau de gaze si sa imparta prada cu cine trebuie!

×
Subiecte în articol: editorial